Obično kurs web dizajna (u školi kompjutera SMART u kojoj predajem) započinjem objašnjenjem šta se od jednog web dizajnera u Srbiji očekuje da zna. I kada pokušam da objasnim polaznicima šta ih sve čeka na trnovitom putu, nemam nameru da ih obeshrabrim već jednostavno da im stavim do znanja da je učenje HTML-a kao učenje tablice množenja, da je poznavanje rada u Dreamweaveru samo neophodna veština.

Suština je u tome da je put do iskusnog web dizajnera mnogo dug, trnovit ali vrlo zabavan. Imala sam tu sreću da sam od početka radila sa izuzetnim ljudima, stručnjacima, znalcima sa kojima i dan danas sarađujem. I kada se okrenem i pogledam unazad, vidim da sam daleko od početka ali da postoji ogromna praznina koju moram popuniti i stalno ka tome težim. Koliko god da saznajem, gledam i čujem nije mi dosta.

Imala sam dugu pauzu u radu. Zapravo, pauza je bila kratka, možda par meseci. Ali se izuzetno mnogo toga izmenilo i pojavilo da sam se u jednom trenutku izgubila i pitala se da li ću moći da nastavim s onim što znam i da li ću uspeti da držim korak sa novim tehnologijama? Polako se vraćam na put, uhvatila sam korak, gladna sam znanja!

Koliko god da je teško, došla sam do veoma bitnog saznanja: opredeli se samo za jedan put i sve koji ne žele da idu tim putem, zaobiđi. Toliko je jednostavno! Klijent traži mnogo, čitaj: moraš se razumeti u minimum 5 oblasti od kojih savršeno barataš bar sa dve. To me je navelo na razmišljanje kako jedan web dizajner može da opstane ovde, sada, pod ovim uslovima?

Svi moji prijatelji, poznanici i saradnici su stručnjaci u svojoj oblasti ali se svako bavi svojim delom posla i kada se svi uhvate svog zadatka napravimo fantastičan proizvod! Kada radim sama, bude teško a daleko manje isplativo.

Poenta priče je: pronaći se tamo gde se najbolje snalaziš, širiti vidike u svim oblastima koje imaju dodirne tačke sa poslom kojim se baviš ali ne svaštariti. Rasplinuti se znači mnogo znati a u stvari nemati jasan cilj i odrađivati posao polovično. Dakle, web dizajner je onaj koji mora mnogo toga da zna, da ima izuzetno dobru osnovu u nekim oblastima, osnovna znanja iz nekih drugih oblasti i da poznaje način na koji određene stvari funkcionišu.

Znam da sam sada zvučala vrlo apstraktno, to mi je i bila namera. Sve ću već vremenom pojasniti, sada me je već uhvatila blog groznica, a odavno je prošla ponoć. To je ona moja glad za znanjem koja se pojačala u poslednjih par meseci, jer, koliko je lepo biti web dizajner, toliko je teško biti zaposlena mama koja pokušava da izbalansira sve oko sebe i drži sve na okupu.

Sviđa ti se članak? Podeli ga sa prijateljima.