Kako promeniti rezoluciju fotografije u PhotoShop-u

//Kako promeniti rezoluciju fotografije u PhotoShop-u

Kako promeniti rezoluciju fotografije u PhotoShop-u

Da biste u PhotoShop-u promenili rezoluciju slike bez promene njenih dimenzija (visine i širine) potrebno je da sledite nekoliko jednostavnih koraka.

1. Resample Image

U dijalog prozoru Image size koji ćete pokrenuti izborom opcije iz menija Image, isključite opciju Resample Image koja se nalazi u donjem delu prozora. Na taj način ćete zaštititi dimenzije slike koje će ostati nepromenjene.

Resample off opcija isključena

2. Promenite rezoluciju

U Polje Resolution u delu Document Size unesite novu vrednost, na primer 300 u slučaju da fotografiju štampate.

Promena rezolucije na 300 px/inch

Širina i visina fotografije koju ćete štampati će se promenuti, ali će njene stvarne dimenzije izražene u pikselima biti nepromenjene.

3. Uključite opciju Resample Image

Nakon što ste promenili vrednost rezolucije ponovo uključite opciju Resample Image.

Uključena opcija Resample Image

4. Podesite veličinu fotografije

Da biste zadali dimenzije za štampu, u polja Width i Height u delu Document Size upišite jednu vrednost (širinu ili visinu) vodeći računa o tome da se proporcionalno menja druga dimenzija. To ćete postići ukoliko je uključena opcija Constrain Proportions. Na primer, želite da izradite fotografiju dimenzija 20×30 cm i tada ćete u polje width uneti vrednost 30 i izabrati cm kao mernu jedinicu. Visina će u ovom primeru automatski biti promenjena u 20 cm.

Promena dimenzija slike

Ako širina ili visina nakon promene dimenzija ne odgovara dimenzijama koje vam trebaju, iskoristite alatku Crop kako biste isekli sliku na odgovarajuće dimenzije.

Sviđa ti se članak? Podeli ga sa prijateljima.
By | 2017-12-03T13:28:37+00:00 oktobar 26th, 2008|Photoshop tips and tricks|Komentari su isključeni na Kako promeniti rezoluciju fotografije u PhotoShop-u

About the Author:

Zaljubljenik u fotografiju, frilenserka u duši, veb dizajnerka, blogerka, urednica i idejni tvorac Foto IN zajednice, majka, supruga. Zabavljam se i razvijam radeći u stvaranju stock fotografije i videa već deset godina. Vodim foto studio za foto i video produkciju Fotostorm u Novom Sadu.