Šta sve dobar web dizajner u Srbiji treba da zna

//Šta sve dobar web dizajner u Srbiji treba da zna

Šta sve dobar web dizajner u Srbiji treba da zna

Pre nego što bilo šta napišem o tome šta web dizajner u Sriji treba da zna , moram da napomenem da je sve zasnovano na mom iskustvu koje sam stekla radeći sa različitim ljudima prethodnih skoro deset godina.

Kada se bavite web dizajnom na našem podneblju nemoguće je baviti se samo jednim delom izrade web sajta, odnosno kreaitvnim delom koji podrazumeva samo kreiranje dizajnerskog rešenja, odnosno sirovo dizajniranje sajta. Ukoliko biste se bavili samo tim segmentom ipak biste morali poznavati mnoge oblasti koje su usko vezane za samu strukturu strane, funkcionalnost, upotrebljivost i drugo.

Međutim, biti web dizajner u Srbiji i zarađivati hleb na taj način nije ni malo lak posao. Koliko god da ste kreativni, inspirisani ili nadahnuti, ako ne poznajete HTML, CSS, osnove programiranja, animacije, nove trendove, Flash i ko-zna-kakve-sve tehnologije, nećete opstati.

Na kursu Web dizajna koji predajem u Smart-u pokušavam polaznicima da dočaram šta ih čeka na polju dizajniranja i kreiranja sajtova, iako se vrlo malo bavimo nekim ključnim stvarima, a više vremena provodimo radeći na konkretnim primerima. I kada stignemo do časa na kome se uči HTML – obavezno dobijam pitanje „a šta će to nama?“.

Stanite, čekajte! Da li matematiku možemo da učimo a da ne znamo tablicu množenja? Da li mogu da gradim kuću ako ne znam kako se postavljaju prozori, podižu zidovi, postavlja crep? Da li mogu da slikam ako nemam ideju šta je to što želim da naslikam?

HTML – tablica množenja

Hteli to ili ne, moramo znati HTML, to je osnova, temelj, tablica množenja. Ako se ne snalazite u kodu ne možete znati šta ste pogrešno uradili ako se na strani pojavi greška. Džaba vam sav trud i kreativnost ako dizajn koji ste napravili ne umete da pretvorite u web stranu. Ok, reći ćete, postoje programi koji seku vašu stranu i to urade umesto vas, ali to zaboravite! To je nedopustivo! Već prilikom dizajniranja morate praviti sebi šablon po kome ćete kasnije stranicu „isecati“. I tu nastupa HTML, odnosno danas XHTML.

CSS

Sa razvojem tehnologije, pojavom novih servisa i sve zahtevnijim sadržajima na webu, način na koji se stranica kreira se iz korena promenio. Do juče smo koristili tabele, napravili tri kolone i tri reda, smestili navigaciju u levu kolonu, obojili je, stavili levo poravnanje i poravnanje po gornjoj liniji, u srednju kolonu ispisali tekst…. i napravismo manji sajt za par sati. Možda smo koristili CSS za definisanje pojedinih elemenata strane, a možda i nismo, nije važno.

Danas je situacija totalno drugačija. Nema tabela, nema frejmova, nema font tagova, nema praznih paragrafa da označe razmake između celina, nema dosadnih debelih naslova definisanih tagovima H1.

Dizajn bez tabela je divna stvar iz mnogo razloga koje sada neću navoditi. Osim toga, razlika između strane kreirane bez tabela pomoću CSS-a i strane kreirane upotrebom čistog HTML-a je ogromna. CSS je danas toliko obimna oblast da zahteva mnogo više od poznavanja poneke CSS oznake i na primer, strukture samog stila.

Da biste vaše dizajnersko rešenje pretvorili u web stranu morate pratiti trendove i razvijati stranu pomoću CSS-a. Divna je stvar ako radite na projektu u kome se vaš posao završava predajom PSD ili JPEG fajla sa dizajnom programeru koji će taj dizajn prebaciti u kod. Ali često to nije slučaj. Radila sam sa programerima koji su tražili iskodiranu stranu koju su zatim dalje prilagođavali tokom razvoja sajta. Ali, imam situaciju gde je moj posao da, vodeći računa sada o nekim drugim aspektima izrade web strane, izdizajniram pojedine elemente ili celu stranu koju zatim dalje prosleđujem programeru. I tada je jedan od njegovih zadataka da dizajn pretvori u CSS.

Da li to znači da je CSS zapravo programiranje? Možda i jeste. Ako nije, sigurno je vrlo blizu da to postane. A kao dobar web dizajner morate ići u korak sa razvojem tehnologija i znati CSS. Bez toga se ne možete nazivati web dizajnerom. Uvek će postojati neko ko to radi bolje i brže od vas, ali ne zaboravite da ste vi prvenstveno dizajner sajta, dakle dajete svoj pečat sajtu, kreirate njegov izgled koji će na posetioce ostavljati utisak, odnosno, kreirate imidž.

Animacija

Ne možete zamisliti sajt bez nekog animiranog dela ili banera. Ljudi vole šarenilo, vole da se na ekranu nešto pomera i da se dešava neka akcija. Ponudite klijentu statičan sajt i sa razočarenjem će vam reći da to nije ono što je on zamislio. I ovde ne treba da budete ekspert u flash-u da biste napravili jednostavnu animaciju u kojoj se smenjuje nekoliko slika (osim ako ne pravite kompletan sajt u Flash tehnologiji).

Dugo sam zaobilazila Flash i izbegavala ga kako god sam umela. Davno sam predavala osnove Flasha, čini mi se kada je bila aktuelna verzija 4 (mada to i nije bilo jako davno, možda pre tri-četiri godine). Nisam baš imala stomak do zuba u to vreme, ali se već video pa sam imala inspiraciju za animiranje cvetića i leptirića i polaznike kursa učila da ctaju leptiriće i oblake kako proleću, cvetove koji se otvaraju… Ipak mi je tada animacija delovala mnogo jednostavnija. Kada sam ponovo otvorila Flash pre nekog vremena nisam mogla da se snađem.

Najveći problem mi je tada bio da shvatim kako je neko mogao da smesti ceo sajt na trideset frejmova? kada sam ispitala sve klipove u klipovim smeštene u klipu na nekom frejmu klupko se razmotalo i vratila sam se na pravi put. Ne kažem da Flash poznajem jako dobro, ali se ne mogu ni svrstati u kategoriju početnika, bar što se Flash programa tiče.

I tako dolazimo do zaključka da je i Flash alatka koju morate znati kako da koristite. I ovde opet postoje izuzeci, a to su oni koji su posao naplatili jako dobro i mogu da angažuju profesionalca iz ove oblasti. Ali, ako vam je stalo da kljentu ispunite sve zahteve i da pri tom zaradite pristojan honorar i vežete ga za sebe, moraćete poznavati i animaciju odnosno alat kojim ćete je napraviti.

Grafički programi

Ovde ne bih mnogo širila priču, jer je sasvim jasno da su grafički programi zapravo osnovni alati sa kojima radite. Da biste što kvalitetnije uradili posao koji je pred vama morate solidno poznavati program za crtanje, program za obradu fotografija i druge alate za obradu grafike. PhotoShop je najrasprostranjeniji alat za kreiranje izgleda sajta. Treba da koristite i druge alate, na primer Adobe Fireworks, CorelDraw, Adobe Illustrator ili na primer, Corel PhotoPaint. Svaki ima svoje prednosti ali na prvo mesto stavljam Photoshop.

Svakom web dizajneru Photoshop mora biti poznato okruženje; mora da zna da radi sa maskama, selekcijama, filterima, stilovima, da radi obradu fotografija, koristi pomoćne lejere, akcije i napredne tehnike. Samo dobrim poznavanjem grafičkih programa možete ideju koju ste osmislili preneti na ekran odnosno sami napraviti dizajn.

I šta na kraju…

Daleko smo od kraja. na primer, Internet marketing je samo jedna od oblasti u koju morate zagaziti. Ako pored svega nabrojanog znate šta je upotrebljivost i optimizacija onda ste na dobrom putu da budete veoma dobar web dizajner. Međutim, ako znate da primenite sve navedeno u cilju kreiranja kvalitetnog, upotrebljivog, tehnički ispravnog, modernog sajta ujedno i optimizovanog za pretraživače, budite uvereni da ste odličan web dizajner i treba cenite svoje znanje i svoj rad.

Nemojte stati jer nisam ni dotakla mnoge oblasti koje imaju dodirnih tačaka sa web dizajnom i izradom sajta, ali mislim da sam spomenula osnovne: HTML/XHTML, CSS, kreiranje grafike, obrada fotografija, animiranje, optimizacija za pretraživače.

Sviđa ti se članak? Podeli ga sa prijateljima.
By | 2017-12-03T13:28:37+00:00 oktobar 26th, 2008|Iz ugla Web dizajnera|4 Comments

About the Author:

Zaljubljenik u fotografiju, frilenserka u duši, veb dizajnerka, blogerka, urednica i idejni tvorac Foto IN zajednice, majka, supruga. Zabavljam se i razvijam radeći u stvaranju stock fotografije i videa već deset godina. Vodim foto studio za foto i video produkciju Fotostorm u Novom Sadu.

4 Comments

 1. raider 7. децембра 2008. at 15:41

  da li da bismo biliweb dizajneri i prodavali svoje usluge,imali svoj sajt koji nas predstavlja moramo da osnujemo firmu,ili mozemo samo da se bacimo na posao???Da li je to nesto propisano zakonom??

 2. Maja Vasic 8. децембра 2008. at 03:10

  Da biste bili web dizajner najbitnije je da posao radite dobro i kvalitetno a za to nije neophodno imati registrovanu firmu. U svakom slučaju je velika prednost jer postoje izvesni problemi sa kojima se susreću samostalni (freelance) web dizajneri. Na primer, vrlo je teško dobiti honorar u gotovini, a porez na autorske ugovore je veći od poreza koji se plaća ukoliko se plaćanje vrši preko firme. Prednost ovog posla je u tome što ne morate imati firmu jer možete vršiti naplatu preko druge firme ili na primer po ugovoru o autorskom honoraru. Ipak, treba razmotriti sve opcije i pronaći najbolje rešenje.
  U svakom slučaju, kada imate firmu klijent ima drugačiji stav jer iza vas stoji ime i brend i račun na koji se mogu vršiti uplate.

 3. raider 8. децембра 2008. at 07:34

  Hvala na odgovoru,mislim da cu se zadovoljiti tim da je firma ipak koji korak dalje od mene,ali posto mi neke velike pare i rad za vazne klijente(bar za sada) nije prioritet….Nadam se da ce se ipak neki moj dizajn vrlo uskoro vioriti na zastavi interneta!

 4. Understanding SEO 26. јула 2014. at 11:09

  Understanding SEO…

  Šta sve dobar web dizajner u Srbiji treba da zna | Dnevnik jedne Cyber mačke…

Comments are closed.