Zašto je važan direktan kontakt s klijentom?

//Zašto je važan direktan kontakt s klijentom?

Zašto je važan direktan kontakt s klijentom?

Kada radite kao web dizajner dolazite u kontakt sa različitim ljudima. Mogla bih ih svrstati u nekoliko kategorija, ali ono što me je inspirisalo da napišem ovaj članak je sastanak koji sam pre par dana imala sa klijentom sa kojim sarađujem već poslednjih pet godina.

Ne bih sada nabrajala sve kategorije u koje svrstavam ljude sa kojima sarađujem, već bih istakla samo jednu grubu podelu na

1. klijente sa kojima direktno saradjujete i kontaktirate i
2. firme koje vas angažuju kao deo tima ili kao „devojku za sve“, odnosno kada radite kao podizvođač.

Izdvojila bih rad sa klijentom i značaj direktnog kontakta sa njim. Iako su brojne prednosti kada radite kao podizvođač, neprocenjivo je iskustvo i doživljaj koji steknete prilikom kontakta sa klijentom, odnosno sa osobom ili osobama za koje pravite sajt.

Web dizajneri su kreativni ljudi, vizuelni doživljaj je veoma bitan, prvi utisak koji klijent ostavi na vas je značajan za razvoj njegovog sajta. Kada  se sretnete oči u oči sa klijentom počećete da sklapate sliku o njemu, njegovom poslovanju, ličnosti, ciljevima. Kad god imte priliku idite na sastanak sa klijentom, posette prostor i okruženje u kome radi, pogledjte proces rada, proizvod ili uslugu, odslušajte prezentaciju proizvoda, postavite gomilu pitanja i stavite se u ulogu potrošača odnosno budućeg posetioca sajta.

Tako ćete posle sastanka dobiti odgovore na mnoga pitanja, kao na primer:

  1. šta je to što klijenta izdvaja od konkurencije?
  2. kakve informacije biste kao kupac/potrošač/posetilac voleli da vidite na sajtu?
  3. kako biste očekivali da su te informacije prezentovane?
  4. kom tržištu i kojoj ciljnoj grupi je okrenuto poslovanje firme klijenta?
  5. kako bi bilo najinteresantnije prikazati firmu?
  6. kakav je imidž firme?
  7. šta klijent želi da radi sa sajtom?

Naravno, to su samo neka od pitanja na koja ćete dobiti odgovor. Ali najbitnije od svega je što na kratko osetite atmosferu u kojoj klijent funkcioniše, budete deo njegovog sveta, budete mu veran kupac da biste izvukli maksimalan broj informacija koje će vam pomoći da njegovu firmu prikažete na vebu. Već tada se rađa ideja, sklapate navigaciju, pravite raspored elemenata u glavi, vidite boje koje ćete koristiti, animirate slike, dodajete efekte.

Treba iskoristiti taj trenutak – papir trpi sve. Zapisujte komentare i ideje, pravite beleške o tome kojim redosledom je klijent izlagao priču o svom poslovanju, crtajte skice. Pustite ga da vam objasni svoju zamisao i da sam odgovori na pitanje o tome šta je cilj budućeg sajta?

Pored toga što ćete doživeti atmosferu i imati priliku da pitate sve što će vam pomoći da napravite sajt, moći ćete  da za mnogo kraće vreme i na jednostavniji način dođete do dodatnih informacija i razjasnite sve nedoumice na koje naiđete.

Kada radite kao podizvođač, odnosno kada vas angažuje druga firma situacija je potpuno drugačija, osim ukoliko ne idete na zajedničke sastanke. U ovom slučaju ste često uskraćeni za gore pomenuti doživljaj ali i za još mnogo toga. Na primer, sva komunikacija će teći preko posrednika po principu – potrebne su vam dodatne informacije, pozovete firmu koja vas je angažovala i objasnite šta vam nedostaje, onda firma pozove klijenta, posle razgovora sa njim vam uzvraća poziv, dobijate deo informacija koje su manje ili više upotrebljive i pokušavate da razumete šta sam klijent želi da postigne. Sve nabrojano povlači za sobom i vreme koje se utroši na čekanje odgovora.

S druge strane, kada radite direktno sa klijentom imate mnogo veću odgovornost, što je zapravo veoma dobro. Sami određujete rokove, pravite skice i po potrebi angažujete druge saradnike, ugovarate posao, obavljate svu potrebnu komunikaciju i sami prezentujete ono što ste uradili. To je ključni momenat  u kome se vidi razlika između ove dve kategorije ljudi koje sam navela.

Nikada nemojte očekivati da će vaš rad biti sto posto prihvaćen kada ga prezentuete klijentu. To je sasvim normalno i očekivano. Kada ponudite više od jednog rešenja, lakše ćete doći do konačnog rezultata. imaćete priliku da vidite reakciju na svoj rad i na rešenje koje ste ponudili, i na licu mesta ćete ustanoviti koje korekcije je potrebno izvršiti.

Kada radite kao podizvođač, dobićete prepričane utiske, malo upakovane, nedovoljno informacija i sa vrlo malo informacija krećete na sledećikorak.

Odgovornost

Kao što sam već navela, kada radite samostalno i direktno kontaktirate sa klijentom imate mnogo veću odgovornost jer je kompletan projekat u vašim rukama. Odgovorni ste za svaki korak, dogovor, rokove, naplatu, potpisivanje ugovora, prikupljanje i sistematizaciju podataka. Kao podizvođač ste obično rasterećeni tog dela zadatka jer to umesto vas obavlja firma koja vas je angažovala.

Honorar

Sve navedeno povlači za sobom i krajnji rezultat rada, a to je honorar koji dobijete na kraju. Honorar je veoma osetljiva stvar i zavisi od mnogo faktora. Ali je u ovom slučaju sigurno je da ćete kao podizvođač dobiti honorar u skladu sa obimom posla koji ste obavili. To često podrazumeva da ćete dobiti mnogo manje od onoga što biste zaradili kao samostalan izvođač, ali ne znači da će vaš posao biti manje vrednovan.

I kao zaključak

Mnogo je jednostavnije da neko drugi umesto vas pregovara sa klijentom oko projekta, ali je svakako isplativije i dinamičnije raditi direktno sa njim. Ukoliko niste spremni da sami pregovarate, organizujete i držite sve konce u svojim rukama, ispoštujete sve što ste definisali, pokušajte najpre da radite za neku drugu firmu i da naučite što više i steknete iskustvo. Nakon toga oprobajte se na nekoliko jednostavnijih projekata radeći za ljude iz vašeg okruženje, ako je potrebno i bez nadoknade u početku. Nakon toga, posao će tražiti vas i mnogo bolje ćete se snaći u ulozi web dizajnera-menadžera.

Sviđa ti se članak? Podeli ga sa prijateljima.
By | 2008-10-31T13:05:24+00:00 oktobar 26th, 2008|Iz ugla Web dizajnera|Komentari su isključeni na Zašto je važan direktan kontakt s klijentom?

About the Author:

Zaljubljenik u fotografiju, frilenserka u duši, veb dizajnerka, blogerka, urednica i idejni tvorac Foto IN zajednice, majka, supruga. Zabavljam se i razvijam radeći u stvaranju stock fotografije i videa već deset godina. Vodim foto studio za foto i video produkciju Fotostorm u Novom Sadu.