S obzirom da sam u proteklih mesec dana radila za klijente koji su zahtevali sajt kompletno urađen u Flash-u morala sam da se zabrinem oko toga kako će takav sajt biti rangiran na pretraživačima, odnosno da li će ga Google „videti“.

Naravno bacila sam se na guglanje i traženje rešenja, i došla sam do informacije da Google indeksira i Flash fajlove! Bilo da se radi o kompletno urađenom web sajtu ili samo o animiranom flash baneru, Google će indeksirati sadržaj SWF fajla, odnosno sav tekst koji postoji unutar fajla.

Prilikom pretraživanja sadržaja flash animacija potrebno je ograničiti pretragu koristeći ekstenziju fajla „.swf“. Na primer, kao termin za pretragu zadati:

web design „filetype:swf

nakon čega se dobijaju sledeći rezultati:

Google može da indeksira i flash animacije

Ispred rezultata pretrage koji se odnosi na flash fajl stoji oznaka [FLASH], kao na primer kod pretrage PDF fajlova.

Sada možemo da odahnemo i da se potpuno prepustimo kreiranju dinamičnih i interaktivnih sajtova, jer, moram priznati, da je zahteva za statičnim sajtovima bez animacije zvuka i ostalog dinamičkog sadržaja sve manje, a da su zahtevi klijenta takvi da je animacija odnosno pokretna slika i zvuk ono čime žele da privuku posetioce. Bar po mom iskustvu.

Najbolje od svega je to što ovo napredno pretraživanje i indeksiranje obuhvata sve verzije SWF fajlova, što znači da stariji sajtovi koji su rađeni u flash tehnologiji ne zahtevaju nikakve prepravke u cilju optimizacije sadržaja.

Za sada ovakav način indeksiranja i pretraživanja omogućava samo Google, ali je Adobe najavio da će u budućnosti i Yahoo! Search unaprediti tehnologiju koja će omogućiti indeksiranje i pretragu dinamičkih sadržaja koji se prikazuju pomoću Flash plejera.

Sviđa ti se članak? Podeli ga sa prijateljima.