Google indeksira i Flash fajlove

//Google indeksira i Flash fajlove

Google indeksira i Flash fajlove

S obzirom da sam u proteklih mesec dana radila za klijente koji su zahtevali sajt kompletno urađen u Flash-u morala sam da se zabrinem oko toga kako će takav sajt biti rangiran na pretraživačima, odnosno da li će ga Google „videti“.

Naravno bacila sam se na guglanje i traženje rešenja, i došla sam do informacije da Google indeksira i Flash fajlove! Bilo da se radi o kompletno urađenom web sajtu ili samo o animiranom flash baneru, Google će indeksirati sadržaj SWF fajla, odnosno sav tekst koji postoji unutar fajla.

Prilikom pretraživanja sadržaja flash animacija potrebno je ograničiti pretragu koristeći ekstenziju fajla „.swf“. Na primer, kao termin za pretragu zadati:

web design „filetype:swf

nakon čega se dobijaju sledeći rezultati:

Google može da indeksira i flash animacije

Ispred rezultata pretrage koji se odnosi na flash fajl stoji oznaka

[FLASH], kao na primer kod pretrage PDF fajlova.

Sada možemo da odahnemo i da se potpuno prepustimo kreiranju dinamičnih i interaktivnih sajtova, jer, moram priznati, da je zahteva za statičnim sajtovima bez animacije zvuka i ostalog dinamičkog sadržaja sve manje, a da su zahtevi klijenta takvi da je animacija odnosno pokretna slika i zvuk ono čime žele da privuku posetioce. Bar po mom iskustvu.

Najbolje od svega je to što ovo napredno pretraživanje i indeksiranje obuhvata sve verzije SWF fajlova, što znači da stariji sajtovi koji su rađeni u flash tehnologiji ne zahtevaju nikakve prepravke u cilju optimizacije sadržaja.

Za sada ovakav način indeksiranja i pretraživanja omogućava samo Google, ali je Adobe najavio da će u budućnosti i Yahoo! Search unaprediti tehnologiju koja će omogućiti indeksiranje i pretragu dinamičkih sadržaja koji se prikazuju pomoću Flash plejera.

Sviđa ti se članak? Podeli ga sa prijateljima.
By | 2017-12-03T13:28:37+00:00 oktobar 28th, 2008|Flash|2 Comments

About the Author:

Zaljubljenik u fotografiju, frilenserka u duši, veb dizajnerka, blogerka, urednica i idejni tvorac Foto IN zajednice, majka, supruga. Zabavljam se i razvijam radeći u stvaranju stock fotografije i videa već deset godina. Vodim foto studio za foto i video produkciju Fotostorm u Novom Sadu.

2 Comments

 1. reljasimicic 2. марта 2009. at 17:01

  Draga Majo,

  Pogledao sam dosta tvojih radova i želim da ti kažem da,pre nego što smo se upoznali, u Bookmarks-u mi stoji kompijuterska biblioteka,tako da ti je jasno šta mislim o tvom radu.
  Da budem iskren,ovog trenutka sam pročitao par tekstova od Kajmotovićeve(Djermanović Draganu čitam već nekih dve nedelje,preko Varagića).Tvoje tekstove sam čitao preko linkova prof.Varagića ali danas sam pratio rad vas tri(Dragane,Jasne i tebe) i shvatio da ste veliki izvor znanja i nadam se pomoći u mom daljem razvoju.
  Imate zajedničko da su vam tekstovi iz prakse i stvarnosti, a ne neko pusto teoretisanje,sa što više latinizama i nejasnim porukama.Svidja mi se tekst gde si na svom licu,odnosno fotografiji, prikazala kao slika može da se poboljša(hrabro i iskreno nema šta).

 2. Maja Vasic 3. марта 2009. at 02:57

  Hvala ti Relja. Kao što sam ti već rekla, drago mi je da si odlučio da zaploviš blogerskim vodama jer je to nešto sasvim drugačije od bilo kakve druge komunikacije u cyber svetu.
  Drago mi je da ti se dopadaju tekstovi i trudiću se da i dalje zadovoljim ukuse čitalaca i posetilaca.

Comments are closed.