Majka hrabrost

Majka hrabrost

Ili priča o tome kako se jedna majka Krugolina Borup odvažila da javno prikaže mišljenja i iskustva žena koje su imale (ne)sreću da se porađaju u porodilištima u Srbiji.

Kako sam i sama imala prilike da se porodim u novosadskom porodilištu i to dva puta, jednom u starom, a drugi put (sva sreća) u novom, duboko me je dirnula priča ove majke koja je na svom sajtu „Majka hrabrost“ i blogu B92 objavila različite članke na tu temu.

Moja iskustva ne bih spominjala ovom prilikom, većine osećanja koje sam doživela u porodilištu prilikom rođenja mog starijeg sina ne želim ni da se sećam, mada za drugi porođaj to ne mogu da tvrdim jer je situacija i sam tretman u mnogome promenjen, mada nedovoljno. Drugog sina sam rodila u novom porodilištu, sve je bilo neopisivo drugačije. Ali, daleko od toga da je sada situacija sjajna. Mnoge stvari još uvek nisu rešene na pravi način i nisam pitana nizašta što je imalo veze sa dolaskom mog deteta na svet.

Majka hrabrost

U poslednjih nekoliko dana ovaj sajt je izazvao burne reakcije i diskusije. Kao majci, ženi koja je prošla dva porođaja i kao članu Udruženja RODITELJ-Novi Sad stalo mi je do svih tema vezanih za decu i roditeljstvo i drago mi je da se ovakav sajt našao na webu.

Međutim, uvek mi je smetalo što se ističu samo negativni utisci, kojih je priznajem sigurno više, ali sam pristalica toga da i pozitivnim kritikama napravimo nekakav pomak, promenimo svet. Mogla bih navesti i dosta toga pozitivnog u mom boravku u porodilištu, mada one loše emocije i negativna iskustva preovladavaju, ali sigurno da postoje podjednako dobre okolnosti, priče i dobri ljudi. Zar ne pravimo sami sebi pritisak na novčanik, zar nismo sami stvorili korupciju misleći da će nam „podmazivanje“ doneti bolji tretman, lakši porođaj, prijatniji boravak, udobniji krevet? Ne! Sve dok budemo unapred i po dogovoru „častili“ babice, doktore i anesteziologe za njihov posao nećemo mrdnuti sa mrtve tačke. I sve dok se bude žmurilo i gledalo kroz prste ovakvim stvarima, nema nam pomoći.

Do tada, pozdravljam ovu inicijativu i dajem sve pohvale za ovaj, biću slobodna da kažem – projekat.

Sviđa ti se članak? Podeli ga sa prijateljima.
By | 2017-12-03T13:28:37+00:00 oktobar 28th, 2008|Biti aktivan roditelj|1 Comment

About the Author:

Zaljubljenik u fotografiju, frilenserka u duši, veb dizajnerka, blogerka, urednica i idejni tvorac Foto IN zajednice, majka, supruga. Zabavljam se i razvijam radeći u stvaranju stock fotografije i videa već deset godina. Vodim foto studio za foto i video produkciju Fotostorm u Novom Sadu.

One Comment

  1. […] Majka hrabrost, Šta sve dobar web dizajner u Srbiji treba da zna,  Šta mi je doneo blog?,  Zašto je važan […]

Comments are closed.