Photoshop Tutorial: Uklanjanje fleka sa lica i podočnjaka

//Photoshop Tutorial: Uklanjanje fleka sa lica i podočnjaka

Photoshop Tutorial: Uklanjanje fleka sa lica i podočnjaka

Kako nastaju fotografije kao sa naslovnih strana? Potrebno je malo strpljenja i rada. U zavisnosti od toga šta želite da uradite sa fotografijom i u zavisnosti od toga koliko dobro poznajete alate, selekcije i maske biće vam potrebno malo više vremena.

Sledi nekoliko tutorijala koji objašnjavaju kako da korigujete fotografiju i uradite neke osnovne korekcije na licu, očima, zubima i koži. Za ovakve vežbe preporučujem da napravite svoju fotografiju, uvezete je u photoshop i pokušate da sredite sopstveno lice. Tako ćete najbolje naučiti da radite radite obrade ovog tipa. U ovom primeru koristila sam fotografiju napravljenu na poslednjoj fotoberzi u Beogradu. Vi upotrebite sopstvenu fotografiju.

Uklanjanje fleka sa lica

Za ovu korekciju koristićemo sjajnu PhotoShop-ovu alatku Spot Healing Tool. Ona funkcioniše tako što jednim klikom na površinu uklanja fleku menjajući piksele u skladu sa osobinama piksela u okolini te površine. Drugim rečima, preuzima neke osobine susednog dela slike.

Korekcije na licu upotrebom alatke Spot Healing Brush

Veličina četkice treba da je nešto veća od površine koju želite da korigujete. Ova alatka se ne koristi da sa njom pravite poteze po fotografiji već samo da jednom klimnete na površinu koju korigujete.

Sa nekoliko klikova ukloniću fleke sa lica i mladeževe pri tom menjajući veličinu četkice u zavisnosti od dela koji korigujem.

Rezultat nakon što je izvršena korekcija lica Spot Healing Brush alatkom

Uklanjanje podočnjaka

Problem sa podočnjacima, odnosno tamnijim linijama ispod očiju rešićemo alatkom Patch. Napravite selekciju koja prati liniju vodeći računa da ne obuhvatite suviše deo ispod samog ugla oka, zbog različitih nijansi i većeg kontrasta koji može da dovede do pojave mrlja nakon upotrebe alatke Patch.

Selektovanje površine oko podočnjaka alatkom Patch Tool

Postavite alatku Patch unutar selekcije koju ste napravili i povucite je malo niže i ulevo na površinu fotografije sa dobrim delom lica. Dok budete povlačili selekciju, na tom mestu će se prikazivati ono što biste dobili da otpustite taster miša. Kada ste zadovoljni rezultatom, pustite taster miša i dobićete korigovanu površinu.

Pomerite selekciju alatkom Patch

Isto uradite i sa linijom podočnjaka ispod drugog oka.

Rezultat posle korekcije lica alatkom Patch Tool

Ukoliko je potrebno uradite i korekcije linija ispod samih očiju. Budite oprezni s ovim delom fotografije jer je u blizini oko sa većim rasponom boja, drugačijim nijansama i tonovima i zato vodite računa da Patch alatkom obuhvatite samo površinu kože oko linije a da ne pređete na oko.

Korekcije linija podočnjaka ispod očiju alatkom Patch

Nakon korekcija dobijamo osnovu za dalju obradu fotografije. Ukoliko izradjujete fotografiju za svoj porodični album ili vam nisu potrebne dodatne korekcije, zadržite se na ovim sitnijim korekcijama. Međutim, ako biste da umekšate kožu, uklonite tamne kolutove oko očiju, izoštrite oči, izbelite zube ili nešto slično, upustite se u dalju obradu fotografije.

Pre i posle korekcija lica, fleka i podočnjaka

Sviđa ti se članak? Podeli ga sa prijateljima.
By | 2017-12-03T13:28:37+00:00 oktobar 31st, 2008|Photoshop tips and tricks|2 Comments

About the Author:

Zaljubljenik u fotografiju, frilenserka u duši, veb dizajnerka, blogerka, urednica i idejni tvorac Foto IN zajednice, majka, supruga. Zabavljam se i razvijam radeći u stvaranju stock fotografije i videa već deset godina. Vodim foto studio za foto i video produkciju Fotostorm u Novom Sadu.

2 Comments

  1. Zlataa-Mala 25. децембра 2012. at 05:20

    Mooim Vas da li ima negde snimljeno kako se radi ne mogu ovako da se snadjem

  2. Mina 15. марта 2013. at 09:39

    Jel iamte neki video ?
    hvala

Comments are closed.