Sadržaj kao osnovni problem web dizajnera

//Sadržaj kao osnovni problem web dizajnera

Sadržaj kao osnovni problem web dizajnera

Ugovorili ste posao, obavili ste sastanak sa klijentom i dobili ste dobar deo informacija koje vam omogućavaju da započnete dizajniranje sajta. Za vreme dok dizajnirate sajt i pripremate kod kako bi sajt zaživeo, očekujete sadržaj kojim ćete popuniti web strane. Međutim, gotovo svi klijenti ovaj izuzetno važan deo izrade sajta ostavljaju za kraj, po principu – lako ćemo sa sadržajem – samo da sajt bude spreman i da se na web postavi najveći deo sajta.

Ovaj problem sa kojim se kao web dizajneri susrećemo dovodi do nekoliko novih problema:

1. Odlaganje rokova

Ovo je najčešći problem koji podrazumeva čekanje sadržaja koji ćete postaviti na gotov sajt. To znači da sajt ne može biti vidljiv na webu sve do momenta dok njegove stranice ne sadrže sve predviđene sadržaje bilo koje vrste. Dobar web dizajner ume da proceni vreme koje će mu biti potrebno da napravi dizajn i prebaci ga u kod. Međutim, ne možete napraviti procenu vremena potrebnog za unos sadržaja koga dobijate naknadno.

2. Dodatne neplanirane aktivnosti na sajtu

Pretpostavimo da ste dobili deo sadržaja koji ste dogovorili sa klijentom i postavili ga na probnu verziju sajta koja još uvek nije javno dostupna. I ovde je sasvim sigurno da će klijent, videvši gotov proizvod, zahtevati da se na web stranice postave dodatni sadržaji koji prvobitno nisu planirani. Znajući da je vrlo teško objasniti klijentu da je to za vas dodatni posao i shodno tome korigovati cenu sajta, pristaćete da dodate još nekoliko pasusa, fotografija, dokumenata i drugih sadržaja što će vam oduzeti dodatno vreme koje u početku nisteplanirali, ne znajući okviran obim posla.

3. Neažurnost klijenta

Web dizajneru je cilj da web sajt što pre realizuje i zato je veoma važno da se sadržaji dostave na vreme jer odlaganje stvara „repove“ koji se povlače ponekad i predugo. Drugim rečima, kada čekate sadržaje za veći ili manji broj web strana sajta, imate dve opcije:

 • ili da postavite sajt u izdanju koje ste realizovali sa onim što vam je na raspolaganju i dorađujete ga kasnije,
 • ili da čekate kompletan sadržaj, što povlači za sobom vreme koje utrošite za dodatne sastanke, dogovore.

Ako postavite delimično dovršen sajt svesni ste da stavljate svoj potpis na sajt koji će sadržati „Under construction“ strane koje su apsolutno zabranjene i zbog kojih trošite i svoje i vreme posetilaca sajta. Ujedno se klijent isuviše opusti znajući da je sajt postavljen, što povlači kašnjenje završetka sajta, ostaju nedovršeni poslovi, kasni honorar.

Ako čekate kompletan sadržaj dešava se da se klijent predomišlja, menja sadržaje, strukturu, nema dovoljno vremena da se posveti ovom izuzetno važnom zadatku i sve traje isuviše dugo.

Kako se izboriti sa problemom dobijanja sadržaja?

Kao što sam već ranije spominjala, veoma je važan direktan kontakt s klijentom. Znajući sve navedene probleme koji vas čekaju ako ne dobijete sadržaj ODMAH nakon dogovora o izradi sajta, na vama je da taj deo uradite što bolje i da iskoristite sve informacije koje su vam na raspolaganju. To znači da ćete informacije i sadržaje prikupiti na sledeće načine:

 • usmeno, prilikom razgovora sa klijentom,
 • kroz promotivne materijale – flajere, kataloge, brošure, memorandume i druge materijale,
 • sopstvenim digitalnim aparatom napravićete fotografije,
 • grafiku ćete nabaviti sa sajtova na kojima besplatno možete da je preuzmete, na primer sa sajta www.sxc.hu,

Dakle, imate dobru osnovu za početak i imate nešto što se zove „inicijalni sadržaj“ koji postavljate na sajt. To je izuzetno bitna stavka jer ćete klijentu na početku posla objasniti da ćete u navedenim rokovima kreirati sajt i uneti inicijalne sadržaje, objašnjavajući mu pri tom na šta se to odnosti. Takođe ćete mu objasniti da je sadržaj podjednako važan kao i sam dizajn. Ukoliko i pored toga naknadni sadržaj izostane, kreirali ste sajt koji umesto „Under construction“ strane ima stranicu sa jednom rečenicom u kojoj ćete sami napisati inicijalni sadržaj koji ste sastavili pažljivo slušajući klijenta u svom izlaganju i koristeći svoje beleške i njegove promotivne materijale.

Šta možete da očekujete ako sami kreirate sadržaj?

Korist od svega ovoga je velika i za vas i za klijenta: nateraćete ga da sve sadržaje koje ste postavili na sajt pažljivo pročita i analizira i naravno dostavi vam sve potrebne korekcije u što kraćem vremenu jer mu je u interesu da sve informacije budu tačne i u skladu sa njegovim poslovanjem.

Ono što možete očekivati su dve situacije. Prva je da dobijete ispravke gramatičkih grešaka ili instrukcije da dodate par reči na ovu ili onu stranu, još koju fotografiju ili da ispravite naslov. Tada znate da ste napravili dobar sajt kojim je klijent zapravo vrlo zadovoljan i da nema vremena da se dodatno angažuje oko sadržaja. Dakle, uradili ste veliki deo posla umesto njega na čemu će vam biti prećutno zahvalan jer je na taj način dobio web sajt koji može biti javno prezentovan.

Druga situacija je da dobijete pregrš tekstova i fotografija sa instrukcijama gde i kako da ih postavite. Ovo je zapravo pun pogodak jer ste naveli klijenta da ozbiljno shvati sadržaje koje će njegovi posetioci čitati i u cilju davanja što preciznijih i opširnijih informacija snabdeće vas potrebnim sadržajem.

Dakle, kada krećete da izradjujete sajt nikada ne ostavljajte sadržaj za kraj! Objasnite klijentu njegov značaj, vodite beleške, tražite sve što možete dobiti od njega. Rezultat će sto posto biti bolji a posao brže završen nego da brigu o sadržaju prepustite klijentu.

Sviđa ti se članak? Podeli ga sa prijateljima.
By | 2017-12-03T13:28:37+00:00 novembar 1st, 2008|Iz ugla Web dizajnera|2 Comments

About the Author:

Zaljubljenik u fotografiju, frilenserka u duši, veb dizajnerka, blogerka, urednica i idejni tvorac Foto IN zajednice, majka, supruga. Zabavljam se i razvijam radeći u stvaranju stock fotografije i videa već deset godina. Vodim foto studio za foto i video produkciju Fotostorm u Novom Sadu.

2 Comments

 1. oklobdžija 9. новембра 2008. at 18:23

  Poučno i tačno 😉

 2. Mirko 25. јануара 2009. at 14:03

  Odličan tekst!
  Došao sam i sam u tu situaciju da sam počeo vizuelno da odrađujem sajt, a kada je sadržaj trebao da bude dostavljen, našao sam se u situaciji da ne mogu da ga uklopim u strukturu sajta jer je od sadržaja nije bilo ni dve kucane stranice…
  Zato sam se i bacio u potragu za tekstovima ove teme i naleteo na ovaj dobar članak…

Comments are closed.