Maskiranje u photoshopu pomoću opcije Color range

//Maskiranje u photoshopu pomoću opcije Color range

Maskiranje u photoshopu pomoću opcije Color range

Još jedan način za kreiranje maske na delu fotografije je upotreba veoma interesantne opcije Color Range. Ovo je zapravo jedan od načina za kreiranje selekcije pomoću koje ćemo napraviti vrlo preciznu masku. Kao i u prethodnom primeru, cilj je oživeti fotografiju i napraviti korekciju bezličnog neba.

Otvorite fotografiju koju želite da korigujete. Na fotografiji koju ću koristiti u ovom primeru je Novi Bečej fotografisan za potrebe web sajta udruženja Ekovaroš.

Prvi korak biće priprema slike koja podrazumeva smanjenje dimenzija i kropovanje. Originalne dimenzije ove fotografije su 1072×804 piksela što je previše i za obradu i za postavljanje na sajt. Moja preporuka je da fotografiju koju pripremate za postavljanje na web stranu smanjite na dimenzije koje će odgovarati web strani a zatim izvršite korekcije. Pri tom vodite računa da ne radite sa isuviše malim dimenzijama u slučaju da pravite umanjenu verziju (thumbnail) koju postavljate na stranu i uvećanu koju dobijate klikom na thumbnail.Fotografija je kropovana na 500 px širine.

Ukoliko je fotografija mutna iskoristite Sharpen tehniku kako biste je izoštrili. Na ovu fotografiju je primenjen samo Sharpen filter – Filter > Sharpen > Sharpen.

Za korekciju neba ću koristiti istu tehniku kao i u prethodnom primeru (upotrebom lejera sa gradijentom) ali ću masku napraviti na drugi način. Iz menija Select izaberite opciju Color range. Otvoriće se prozor u kome ćete videti masku (ukoliko želite, možete izabrati i opciju Image umesto Selection koja prikazuje masku). Eyedroper alatkom kliknite na deo fotografije koji želite da maskirate. U ovom slučaju to je nebo. Tako ćete izabrati boju od koje pravite selekciju.

Kliknite na ikonicu Add to Sample (pipeta sa znakom +) i pritisnite levi taster miša i povlačite po ostatku neba kako biste dodali boju na masku. Vodite računa da selektujete piksele sličnih nijansi. Ukoliko pogrešite možete koristiti opciju Subtract from Selection (pipeta sa znakom -) da uklonite neželjene piksele ili možete resetovati Color Range opciju: postavite miša iznad tastera Cancel i pritisnite ALT taster, dugme će se promeniti u Reset taster. Za precizniju masku možete koristiti i klizač Fuzziness.

Kada ste dobili masku približnu onoj koja vam odgovara pritisnite OK. Ne brinite ako maska nije savršena jer ćete je doraditi kasnije. Dobili ste selekciju koju ćemo iskoristiti za maskiranje. Dok je selekcija još uvek aktivna napravite novi lejer i pritisnite ikonicu Add layer mask. Lejer sam nazvala nebo.

Pritisnite ALT taster i kliknite na ikonicu maske lejera nebo na panou Layers. Tako ćete dobiti crno belu maskiranu verziju fotografije, odnosno radićete direktno na maski.

Uzmite četkicu (Brush) i napravite korekcije na maski bojeći crnom i belom.

Kliknite na kućicu ispred ikonice lejera nebo na panou Layers (ikonica oka) kako bi lejeri ponovo bili vidljivi. Pazite! Sada je na panou Layers izabrana maska i ako dodate gradijent to će uticati na masku. Potrebno je da mišem kliknete na umanjenu verziju lejera (Layer thumbnail) kako biste selektovali lejer a ne njegovu masku. Oko umanjene verzije lejera na panou Layers pojaviće se beli okvir (kada je izabrana i aktivana maska, okvir se nalazi oko umanjenog prikaza maske).

Izaberite plavu za površinsku boju (u ovom primeru je korišćena boja sa oznakom #4988c2) i belu kao pozadinsku. Napravite linearni preliv od gore prema dole.

Da bi fotografija izgledala prirodnije i bogatije četkicom ću nacrtati oblak (četkice možete preuzeti odavde). Oblak je nacrtan belom bojom, jednim potezom.

Ako je potrebno, napravite korekcije i na drugim delovima fotografije. Na primer, u ovom slučaju je pojačan kontrast da bi se naglasile boje na čamcima. Vrlo često koristim opciju Curves (Image > Adjustment > Curves) jer osim kontrasta menja i druge karakteristike fotografije. Curves primenite na Background lejer ili napravite pomoćni lejer (adjustment layer).

Fotografija izgleda mnogo bolje, boje su življe, nebo je vedro.

Sviđa ti se članak? Podeli ga sa prijateljima.
By | 2017-12-03T13:28:36+00:00 novembar 8th, 2008|Photoshop tutorials|1 Comment

About the Author:

Zaljubljenik u fotografiju, frilenserka u duši, veb dizajnerka, blogerka, urednica i idejni tvorac Foto IN zajednice, majka, supruga. Zabavljam se i razvijam radeći u stvaranju stock fotografije i videa već deset godina. Vodim foto studio za foto i video produkciju Fotostorm u Novom Sadu.

One Comment

  1. Borsky ONLINE » Blog Archive » Linkovati … !!! 17. новембра 2008. at 04:35

    […] Draganu preko preko čijeg bloga sam otkrio i Cyber Cat sa fenomenalnim imenom domena i nekim meni interesnatnim štivom. Pregledam vikendom i Milošev blog, koliko je trebalo Ivani da iskomentariše Blog OPEN […]

Comments are closed.