Kako izgleda put razvoja samostalnog web dizajnera

//Kako izgleda put razvoja samostalnog web dizajnera

Kako izgleda put razvoja samostalnog web dizajnera

Sinoć sam dobila fantastičnu ponudu za posao. Dugoročna saradnja sa jakom domaćom firmom koja posluje u celom svetu. Posao lep, vrlo interesantan ali i veoma zahtevan i odgovoran. Nema ograničenja u rokovima, nema pritiska. Radim onoliko koliko mogu odnosno bitan je učinak a ne rok – što više urađenog to bolje. Plaćanje odmah nakon završenog posla a honorar sasvim pristojan i mogućnost za dalje angažovanje na dodatnim projektima. Zvuči više nego dobro. Postoje vrlo strogi kriterijumi što je veoma velik izazov.

Svakako me pretrpanost poslom u poslednje vreme tera da odbijam neke poslove koje bih inače prihvatala bez problema. U poslednjih nekoliko meseci sam odbila jedan veoma velik posao jer nisam mogla da se uklopim sa rokovima. Dakle, situacija se promenila, posla ima ali vremena nema dovoljno odnosno fizički je nemoguće sve realizovati u datim rokovima. Za one uporne, postoji „stend baj“ ali neki poslovi jednostavno ne mogu da čekaju.

To me je navelo na razmišljanje kako izgleda put razvoja samostalnog web dizajnera.

 1. Najpre svi radimo za slavu – to nije ništa loše. Prikupljate reference, dodatno se edukujete dok radite, stičete iskustvo, upoznajete ljude i radite na sopstvenom marketingu.
 2. Ako ste prvi korak (u)radili kako treba i nekome zapali za oko dobićete prvi plaćen posao. To možda neće biti ne znam kakav honorar ali će biti dobar podsticaj za dalji rad.
 3. Zadovoljan klijent dovešće vam još posla. Dobićete drugi, treći, deseti posao. Kroz rad sa različitim klijentima sticaćete i pozitivna i negativna iskustva. Videćete koliko je truda i rada potrebno uložiti u posao i umećete da procenite vreme potrebno za izradu sajta, što je vrlo važno.
 4. Angažovaće vas kolega, prijateljm, klijent ili neka firma da za nju radite na različitim projektima ili vam ponuditi honorarni posao. Ovaj korak je veoma važan na putu razvoja web dizajnera jer vas oslobađa velikih obaveza. Vi ste u svojstvu izvršioca a neko drugi se bavi ugovaranjem posla.
 5. Sada ste već u situaciji da imate sigurne projekte – dok završavate jedan započinjete drugi i više nema zaustavljanja. Imate kontinuitet u radu i otprilike znate dinamiku plaćanja, visinu mesečnih troškova i prihoda.
 6. Onda shvatite da imate toliko posla da više ne možete da ispratite tempo. Odbijate poslove ili angažujete dodatne saradnike. Naravno, sve ima svoje dobre i loše strane, ali je najbolje od svega što kontinuitet postoji.
 7. Dobijate nekoliko ozbiljnih dugoročnih ponuda koje će vam obezbediti kontinuitet u poslu, stičete materijalnu sigurnost i stvarate mrežu saradnika sa kojima zajednički realizujete projekte.
 8. Sledeći korak bio bi selekcija onih firmi i projekata koji vam donose najveće zadovoljstvo, dobar honorar i odgovarajuće uslove. Ili bi ovaj korak bio otvaranje sopstvene firme jer je potreba za vašim uslugama toliko porasla da je to jedini način da zadovoljite tržište.
 9. Dalje postoji još nekoliko opcija koje zavise od situacije i od vaših kontakata i od onoga što ste do tada izgradili.

Naravno da postoje razni putevi profesionalnog razvoja i da bilo koji put zahteva mnogo angažovanja, truda, edukacije i usavršavanja. Radite na sebi i uložite maksimum u svaki projekat bez obzira koliki honorar će vam doneti. Svaki posao posmatrajte kao nešto što će vam dovesti još klijenata.

Zapitajte se šta vam je cilj

Zapitajte se šta je to što biste voleli da radite. Da li da radite kao podizvođač za druge firme ili da radite samostalno i sami snosite odgovornost za celokupan posao – od ugovaranja preko realizacije do naplate i produbljivanja saradnje.

Trudite se da prepoznate one klijente koji vam mogu obezbediti dugoročnu saradnju i koji vam mogu dovesti još klijenata jer ovaj zanat najbolje funkcioniše po principu preporuka.

Sviđa ti se članak? Podeli ga sa prijateljima.
By | 2008-11-25T03:00:01+00:00 novembar 25th, 2008|Iz ugla Web dizajnera|5 Comments

About the Author:

Zaljubljenik u fotografiju, frilenserka u duši, veb dizajnerka, blogerka, urednica i idejni tvorac Foto IN zajednice, majka, supruga. Zabavljam se i razvijam radeći u stvaranju stock fotografije i videa već deset godina. Vodim foto studio za foto i video produkciju Fotostorm u Novom Sadu.

5 Comments

 1. novii 25. новембра 2008. at 05:32

  Prvi i drugi korak su veoma bitni, i što je bitno naglasiti da samo od vas zavisi koliko će dugo potrajati. Mislim ima tu i drugih problema koji se javljaju i na koje se ne može lično uticati, ali ipak velikom većinom smo sami odgovorni za razvoj karijere.
  Treba videti kada će se kod nekih klijenata preseći i prestati raditi za slavu. To nikako ne treba da bude naglo, i da se svima kaže nema više za džabe, sada samo lova. To treba raditi postepeno, da se stekne rutina. U tom koraku će se prekinuti saradnja sa priličnim brojem ljudi, ali to nas ne sme obeshrabriti. Mada vam to prekidanje saradnje i strah od gubitka poslova ne sme nikako biti razlog da veliku većinu vremena potrošite radeći klijentima sve za džabe, pa čak i najjednostavnije stvari.
  Ipak se kad tad mora raditi za realnu cenu, jer i mi webmasteri imamo usta. 😉

 2. Cvele 25. новембра 2008. at 07:03

  Ja bih stavio pod 9. Selekcija najboljih klijenata i pokretanje sopstvenog projekta. Ovo bi takodje trebalo da bude postepeno.
  Meni je nekako logican korak da na kraju imas sopstveni proizvod a posao sa strane za dobrog klijenta je uvek dobar i za budzet i za reference.

 3. Maja Vasic 25. новембра 2008. at 12:44

  @novi
  U pravu si, treba odrediti nekakvu granicu ali treba isto tako biti svestan svojih nedostataka i neiskustva.

  @Cvele
  I to je jedan od obaveznih koraka, čak je poželjno da se sa projektom krene i mnogo pre. Mnogi naši web dizajneri imaju vrlo dobre i zapažene projekte.

 4. Asri 22. новембра 2014. at 05:40

  Адмиралъ Интересны посты на тему сео. По wordpress`у достаточно блогов. В них есть помойму очень много. И как править шаблон, и выгодные темки для контекстной рекламы и какая функция за что отвечает. А вот по поводу сео на мой взгляд не все так однозначно. Особенно интересует поднятие ИЦ. Понимаю что многие аспекты так или иначе раскрыты, но для молодых блогов имхо тиц и pr основное, для того чтобы их заметили и в конечном счете каким либо образом монетизировать их.

 5. Jasmin 3. децембра 2015. at 07:03

  All the posts here are so helpful! I hope this stays an aitcve message board I am debating tibiotalar fusion for my severely arthritic ankle (resulting from bimalleolar fracture Jan ’05). The surgery is set for Nov 24 but because I’m 67, I’m wondering if it’s best to have the fusion now, or tough it out with the pain for a few more years. There is absolutely no joint space. Most days I can walk around and do pretty much everything I need to, with mild to moderate pain. But I can’t walk around the block, go on uneven terrain, enjoy the zoo on foot, keep up with a grandchild, or stand on concrete more than 5 minutes. I guess the bottom line is if fusion is inevitable, should I have it now, or wait ’till the ankle is much worse? And how much more quickly does the OA in the rest of the foot accelerate, than if there was no fusion?I’m not sure anyone has really answered the question of how a fusion is two or three years after surgery. Maybe those folks are out living their lives on two good feet instead of reading message boards!

Comments are closed.