Web dizajn bez tabela (tableless web design)

//Web dizajn bez tabela (tableless web design)

Web dizajn bez tabela (tableless web design)

Naš posao (mislim na web dizajnere) sve više vuče ka programerskom. Ne kažem da ćemo postati programeri, to nikako! Ali ne možemo više raditi samo u photoshopu ne razmišljajući o tome kako ćemo dizajn pretvoriti u funkcionalnu web stranicu.

Neki dan sam imala razgovor sa programerom sa kojim dugo godina sarađujem i dotakli smo priču o tome kako današnji web dizajner više ne radi samo dizajn sajta već mora, ne da poznaje, nego da dobro vlada CSS-om. S mog aspekta to je neminovnost i ako hoću da nastavim da se bavim ovim poslom, ne mogu se ograditi od CSS-a i kodiranja. Taj deo mi nikada nije ni predstavljao problem, ali uraditi zahtevniji sajt bez tabela u početku je bio pravi izazov. Davno sam uvidela da to mogu. Sada je potrebno usavršavati se. Napraviti pomoću CSS-a stranicu sa dve ili tri kolone, zaglavljem i podnožjem je isto toliko rutina kao i napraviti samu HTML tabelu u tekst editoru. Ali sve ono ostalo je igranje, kombinovanje, planiranje i poštovanje pravila koja se moraju znati (čitaj, naučiti). Dakle, nije sveto slovo.

Danas je nezamislivo praviti sajt na stari, klasičan način kada smo sve smeštali u tabele, delili stranicu na levu i desnu kolonu tabele, bojili ćelije i dodavali klase redu ili ćelijama tabele. Sada je situacija potpuno drugačija, zanimljivija ali i mnogo teža.

Nikada nije bilo lepše baviti se web dizajnom nego sada kada je umetnost napraviti web sajt koristeći samo CSS, dobar font, što manje grafike. U poslednje vreme sam naišla na fenomenalne i užasno jednostavne sajtove koji nemaju ništa više osim zaglavlja, velikih naslova i čitljivih tekstova, I možda po koji grafički element.

Dakle, ako razmišljate da počnete da pravite sajtove, zaboravite tabele! To je davna prošlost. Ako ste iskusan web dizajner verujem da ste odavno prešli na dizajn bez tabela (tableless web design).

Sviđa ti se članak? Podeli ga sa prijateljima.
By | 2017-12-03T13:28:36+00:00 decembar 29th, 2008|Iz ugla Web dizajnera|7 Comments

About the Author:

Zaljubljenik u fotografiju, frilenserka u duši, veb dizajnerka, blogerka, urednica i idejni tvorac Foto IN zajednice, majka, supruga. Zabavljam se i razvijam radeći u stvaranju stock fotografije i videa već deset godina. Vodim foto studio za foto i video produkciju Fotostorm u Novom Sadu.

7 Comments

 1. Goran Aničić 30. децембра 2008. at 03:21

  Semantički gledano, a idemo prema nekom semantičkom webu, tabele imaju svoju upotrebnu vrednost (kao i flash) i treba ih koristiti upravo za svakakve tabelarne prikaze, druga je stavr što je ranije njihova primena „zloupotrebljavana“ 😉

 2. Maja Vasic 30. децембра 2008. at 05:43

  Gorane, hvala za komentar. Tabele definitivno i dalje imaju svoju upotrebu tu gde si i spomenuo, ali za sam dizajn stranice i strukturu stranice odavno ne koristimo tabele, na to sam mislila.

 3. Predrag Supurović 30. децембра 2008. at 19:02

  Korišćenje cistog CSS za izradu layout-a vrlo često nije ništa manja zloupotreba nego da se to radi tabelema, a neeretko i prevazliazi tabele u silovanju koda zarad postizanja željenog rezultata.

  CSS prosto nema odgovarajuće elemente kojima sa ne prirodan način može raditi.

  Tek u CSS3 je ponuđeno odgovarajuće rešenje, ali ko zna koliko ćemo se načekati da CSS3 bude svakodnevno primenjiv.

 4. Nebojsa Pantic 4. јануара 2009. at 18:07

  CSS = „Minutes to learn – Lifetime to master“! Jeste istina da u svemu treba imati mere, pa i u forsiranju CSSa po svaku cenu. Medjutim cinjenica je da se na svakom koraku mogu naci predivne realizacije tableless layout-ova. Pa shodno tome ne treba cekati CSS3 da bi nesto toliko zgodno i prakticno poceli u potpunosti da primenjujemo u svom radu. Te shodno tome – Da, ako se danas kanis zvati Web dizajnerom CSS ti ne gine.

 5. Danijel 8. јула 2009. at 16:37

  Naravno da je korištenje CSS-a nešto što je nužno u web dizajnu. Po meni, osoba koja „dizajnira“ u Photoshopu nije web-dizajner već grafički dizajner.

  Dok se nisi upoznao sa HTML-om i CSS-om ne možeš se zvati web dizajnerom.

  @Predrad Supurović:
  Korištenje tablica sa semantičke strane je silovanje i zloupotrebljavanje elementa za što on nije stvoren. Zna se da je tablica element za prikazivanje tabularnih podataka.

  Korištenje CSS-a ne može biti zloupotreba jer CSS je stvoren za definicije izgleda. Mi sa CSS-om definiramo izglede elemenata i tu nema nikakve zloupotrebe.

  je „divider“ – tj. služi za razdvajanje stranice u logičke cjeline (zato ga i koristimo), a CSS služi za definiranje izgleda bilo kojih elemenata (u ovom slučaju, za layout definiramo izglede i pozicije elemenata).

  Primjeri zloupotrebe:
  – Korištenje za layout
  – Naslov vijesti umjesto Naslov vijesti (gdje je N broj od 1-6)
  – <a href=“#“ …. Tu smo mogli direktno elementu dati klasu „navigacija“ (ova „bolest“ je poznata pod imenom divitis)
  ***
  BTW Sad kad sam cijeli svoj komentar još jednom pročitao shvatio sam koliko znanja o html-u imam, a tek mi (skoro) 16. 😉

 6. Danijel 8. јула 2009. at 16:43

  dopuna: sad vidim da mi je wordpress pojeo dio komentara.

  prvi primjer zloupotrebe govorio je o korištenju taga table za layout.

  drugi je govorio o korištenju div-a klase naslov za naslov vijesti umjesto hN taga.

  a treći je govorio o korištenju wrappanog div-a klase navigacija u kojem je unordered lista umjesto definiranja klase direktno na ul.

  Vjerojatno je wordpress pojeo zbog toga jer su to bili živi primjeri sa znakovima 🙂

  nadam se da ste shvatili…

 7. Predrag Supurović 3. октобра 2010. at 04:06

  Danele, onog momenta kada u GTML umetnes neki DIV ili SPAM koji nemaju niakvu drugu funkciju nego da ti omoguće da promeniš izgled, to je odstupanje od osnovne ideje CSS-a: da se odvoji sadržaj od forme.

  U tome se sastoji nesavršenost implementacije CSS-a koja uslovljava da se i dalje na silu postiže željeni izgled. A silovanje je silovanje, da li se radi sa TAVLE ili DIV, nebitno je.

Comments are closed.