Refleksija teksta u Photoshopu

//Refleksija teksta u Photoshopu

Refleksija teksta u Photoshopu

Trenutno se refleksije na tekstu i crtežima vrlo često koriste. Napraviti refleksiju na tekstu je zapravo vrlo jednostavno i može se uraditi u samo par jednostavnih koraka.

Napravite novi dokument u Photoshopu. Napišite tekst i obojite ga bojom po vašoj želji.

Webstrana

Desnim tasterom kliknite na tekstualni sloj na panou Layers i iz menija izaberite Rasterize Type. Zatim napravite duplikat sloja i izaberite Edit > Transform > Flip Vertical. Pomerite tekst prema dole da biste ga postavili ispod teksta. Dok povlačite tekst držite pritisnut taster SHIFT da biste ga pomerali paralelno sa originalnim slojem.

duplikat sloja

Kliknite mišem na ikonicu Add Layer Mask na donjem delu panoa Layers da biste kopiji sloja sa tekstom dodali masku.

dodavanje maske sloju

Uzmite alatku Gradient Tool iz kutije sa alatima i pritisnite taster D na tastaturi ili ikonicu ispod polja za Foreground i Background boju. Tako ćete podesiti crnu za površinsku (Foreground) i belu za pozadinsku (Background) boju.

Proverite da li je na panou Layers na sloju sa kopijom teksta aktivna maska (kada je aktivna, maska je uokvirena crnom zadebljanom linijom).

podešavanje Foreground i Background boje

Povucite alatkom od dole prema gore.

crtanje gradijentnom alatkom po maski sloja

Volim da koristim maske jer ne brišem piksele trajno već u svakom momentu mogu da napravim korekcije na sloju ili vratim piksele koje sam prethodno obrisala odnosno zaštitila maskom. Prilikom dodavanja gradijenta ili kreiranja refleksije na ovaj način tekstu možete dodati bilo koju pozadinu jer će se sloj koji predstavlja odraz originalnog sloja u tom slučaju prilagoditi bilo kojoj boji.

Podešavanje pozadine

Smanjite Opacity sloju da biste dobili bolji efekat. Po želji možete izvršiti i neku transformaciju, ma primer Edit >Transform > Perspective.

dodavanje perspektive tekstu

Preuzmite PSD fajl (fajl do sada preuzet puta).

Nivo: početni.

Sviđa ti se članak? Podeli ga sa prijateljima.
By | 2017-12-03T13:28:35+00:00 januar 12th, 2009|Photoshop tutorials|1 Comment

About the Author:

Zaljubljenik u fotografiju, frilenserka u duši, veb dizajnerka, blogerka, urednica i idejni tvorac Foto IN zajednice, majka, supruga. Zabavljam se i razvijam radeći u stvaranju stock fotografije i videa već deset godina. Vodim foto studio za foto i video produkciju Fotostorm u Novom Sadu.

One Comment

  1. Maja Vasic 12. јануара 2009. at 09:27

    Još jedan primer kako da u napravite refleksiju u vektorskom programu (u pitanju je CorelDRAW) http://snaxors.com/blog/kako-napraviti-web-20-logo-u-corelu-corel-draw-tutorial/.

Comments are closed.