Kako do referenci ako tek počinjete

//Kako do referenci ako tek počinjete

Kako do referenci ako tek počinjete

Događaj od pre par dana me je podstakao da napišem ovaj članak.

Naime, nazove moj muž pre neki dan prijatelja, čiji se sajt nalazi kod nas na hostingu, da ga podseti za kupovinu RS domena. Ali, umesto da se dogovore o tome kako će obaviti registraciju i koji domen će izabrati, prijatelj mu saopšti da ga je posetio neki njegov prijatelj koji mu je ponudio besplatnu izradu sajta. Za domen nisam sigurna (.com je u pitanju), ali sajt nije odbio. Reče čovek, počinje da radi i trebaju mu reference koje će kasnije pokazati klijentima. Ok, što da ne. Za nekog ko se ne razume u Internet ,sajt je – sajt. Nikakva posebna filozofija. Kao vizit karta. Nije važno šta je ispod.

Namerno vam neću reći koji je sajt u pitanju, samo moram priznati da naizgled, nije loše za početnika.

Ali, ono što je „ispod haube“ je potpuno druga priča: tabele umesto DIV-ova, stilovima je definisana samo pozadina strane i vrsta fonta, nema tekstualne navigacije, sve je u slikama, nedostaju naša slova, korišten je neodgovarajući kodni raspored strane i da ne nabrajam dalje. To su neki detalji koje odmah uočavam. Profesionalna deformacija.

Ali, ono što je pozitivno u celoj priči je da čovek ima jednu referencu više. On radi, napravio je još jedan živ sajt. Super! pozdravljam tu ideju. To je ono što na kraju svake obuke savetujem polaznicima mojih kurseva. Radite, vežbajte, napravite prijateljima sajt, stičite iskustvo.

Kada počnete da radite dobijaćete razne ideje i zahteve koji će vas terati da sami pronalazite rešenja, usavršavate se i nalazite način da rešite određene probleme. U nekom trenutku ćete shvatiti da ste odradili veliki posao i da ste mnogo toga naučili.

Sviđa ti se članak? Podeli ga sa prijateljima.
By | 2017-12-03T13:28:35+00:00 januar 14th, 2009|Iz ugla Web dizajnera|2 Comments

About the Author:

Zaljubljenik u fotografiju, frilenserka u duši, veb dizajnerka, blogerka, urednica i idejni tvorac Foto IN zajednice, majka, supruga. Zabavljam se i razvijam radeći u stvaranju stock fotografije i videa već deset godina. Vodim foto studio za foto i video produkciju Fotostorm u Novom Sadu.

2 Comments

  1. novii 15. јануара 2009. at 09:35

    U svakom slučaju to je taktika koja će se sve više sretati na ovim prostorima. Što se tiče izrade sajta, to je bar lako. instaliraš WAMP i samo cepaj. Kada napraviš, pokažeš ljudima oni kažu kritiku, ti malo prepraviš sajt i učiš.
    Ali ova varijanta je mnogo bitnija, a to je učenje da se radi sa klijentima. A to je već mnogo teže naučiti, moram priznati.

  2. nenad 16. јануара 2009. at 15:20

    Odlicna prica….. Koliko god se trudila da polaznicima koji su uglavnom totalni pocetnici objasnis makar osnove, uvek ostane mnogo toga nedorecenog i ne pokazanog a bilo je bitno. Ja sam toliki baksuz da sam kroz ceo svoj zivot prolazio kroz razne kurseve i uvek je to bilo kratko, na brzinu nabacano ali u tom momentu je bilo razumljivo. E tajna lezi u onom delu da polaznik koji je stekao kakvo takvo znanje odmah i u sto vecem obimu radi i stvara. Nema veze da li je to sad manje ili vise dobro. Sto ti Majo rece greskica, ovde greskica onde ali covek se trudio i tim trudom moze samo da napreduje. Komunikaciju sa ljudima moze neko da te nauci ali ne za kratko vreme. To je nesto sto se uci celog zivota.

Comments are closed.