Nepostojeća stranica: Error 404 File not found

/, Iz ugla Web dizajnera/Nepostojeća stranica: Error 404 File not found

Nepostojeća stranica: Error 404 File not found

Šta će se desiti sa posetiocima vašeg sajta kada kliknu na link koji ne vodi ni na jednu web stranu ili kada sa pretraživača koji je indeksirao vaš sajt odu na stranu koja iz nekog razloga više ne postoji? Ukoliko menjate nazive web strana, selite ih iz jednog direktorijuma u drugi, redizajnirate sajt ili dajete web stranama nove nazive, imate neispravne linkove i slično, posetioci vašeg sajta dobiće grešku 404 (Error 404: File Not Found) – nepostojeći fajl. U najvećem broju slučajeva posetioci će tada pritisnuti „Back“ taster svog web čitača i vratiti se na stranu sa koje su došli. Ako su došli sa pretraživača ili nekog drugog sajta, sigurno ste na taj način izgubili jednog posetioca.

Da ne bismo gubili posetioce zbog greške ovog tipa dovoljno je napisati jednu liniju teksta u .htaccess fajlu i pripremiti stranicu koja će obavestiti posetioca da strana ne postoji i usmeriti ga na neki drugi sadržaj u okviru sajta (ovo se odnosi na Apache web servere).

Primer Error 404 stranice

Ukoliko ova opcija nije onemogućena od strane vašeg host provajdera, možete sami podesiti stranicu. Većina web hosting provajdera ima ovakvu stranicu koja će se prikazati kada strana na vašem sajtu ne postoji ali će tada posetilac biti preusmeren na sadržaje sajta vašeg hosting provajdera a ne sadržaje koje nudi vaš sajt.

Kreiranje novog ili modifikovanje postojećeg .htaccess fajla

Fajl „.htaccess“ (bez navodnika, sa tačkom ispred naziva htaccess) obično ne postoji na vašem sajtu i možete ga sami kreirati koristeći tekst editor, kao što je na primer Notepad. Dovoljno je da napravite novi fajl koji ćete sačuvati pod nazivom .htaccess. Ukoliko ovaj fajl već postoji, otvorite ga u tekst editoru i unesite sledeći tekst:

ErrorDocument 404 /404errror.html

Umesto naziva iz primera (404error.html) mozete iskoristiti bilo koji naziv. Važno je da stranu koju ste naznačili kao ErrorDocument 404 postavite u glavni direktorijum vašeg sajta (root).

Kreiranje Error 404 File Not Found stranice: Šta staviti na stranicu

Poruka o tome da strana ne postoji nije dovoljna jer ne usmerava korisnika na druge sadržaje na sajtu. Međutim, ako posetiocima ponudite link ka početnoj strani, mapi sajta ili na primer pretraživaču omogućili ste mu da i dalje ostane na vašem sajtu.

Na ovu (404error.html) stranu možete staviti:

  • link ka početnoj strani sajta (Home Page)
  • mapu sajta (Sitemap) sa linkovima do svih glavnih delova sajta ili do svih stranica
  • pretraživač, ukoliko postoji na sajtu
  • navigacione linkove koji se nalaze i na svim ostalim stranama sajta
  • bilo koji drugi link ka nekom sadržaju na sajtu

Friendly HTTP Error Messages

Kada pravite Error 404 stranicu važno je da bude veća od 512 bajtova jer će u suprotnom Internet Explorer (pre verzije 7) prikazati“friendly error page“ umesto stranice koju ste predvideli za prikazivanje. Ovu opciju možete isključiti u opcijama Internet Explorera: Tools > Internet Options, Advanced tab i raskačite opciju „Show friendly HTTP error messages“.

Pogledajte nekoliko primera lepo dizajniranih Error 404 strana prikazanih na Smashing magazinu.

Sviđa ti se članak? Podeli ga sa prijateljima.
By | 2017-12-03T13:28:34+00:00 april 6th, 2009|Biti aktivan roditelj, Iz ugla Web dizajnera|1 Comment

About the Author:

Zaljubljenik u fotografiju, frilenserka u duši, veb dizajnerka, blogerka, urednica i idejni tvorac Foto IN zajednice, majka, supruga. Zabavljam se i razvijam radeći u stvaranju stock fotografije i videa već deset godina. Vodim foto studio za foto i video produkciju Fotostorm u Novom Sadu.

One Comment

  1. nenad 3. априла 2014. at 09:23

    na radi mi fb na guglu u telefonu

Comments are closed.