U Srbiji ima mnogo prostora za web developere i web dizajnere

//U Srbiji ima mnogo prostora za web developere i web dizajnere

U Srbiji ima mnogo prostora za web developere i web dizajnere

Upravo sam pročitala interesantan članak na Personal Magazinu (Rezultati istraživanja “Internet: Izvor informacija i mesto poslovanja”) u kome se navode rezultati istraživanja koji se odnose na broj poslovnih korisnika Interneta i njihovo online prisustvo. Istraživanje je sprovedeno od 15.04. – 17.04.09 na uzorku od 402 poslovna subjekta. Ono što mi je posebno privuklo pažnju je podatak da:

Polovina poslovnih subjekata poseduje internet stranicu, a njih 18% već prodaje svoje proizvode i usluge putem interneta što prema nekim dosadašnjim istraživanjima predstavlja značajan porast poslovanja u „virtualnom svetu“.

Sa aspekta nekog ko se bavi kreiranjem pomenutih stranica ovo je značajan podatak jer ona druga polovina poslovnih subjekata još uvek nema svoje web stranice ili web sajtove. To znači da je tržište vrlo pogodno za web dizajnere i developere, programere i uopšte firme koje se bave online prisustvom.

Osim za nas koji se bavimo kreiranjem sajtova i online sadržaja u bilo kom obliku postoji potencijal i za kompanije koje se bave Internet marketingom, jer prema ovom istraživanju vreme oglašavanja na Internetu je odavno počelo ali je i dalje mali broj onih koji su prepoznali prednosti online oglašavanja.

Značajan je i broj onih koji se oglašavaju ili se vrlo skoro imaju nameru da se  oglašavaju na internetu, njih čak 45%.

Konkurencija je sve veća a pitanje „šta će meni web sajt“ više nije prihvatljivo. Trka je odavno počela a oni koji još uvek nisu napravili svoju web stranicu u ozbiljnom su zaostatku, naročito ako je reč o velikim kompanijama.

Sviđa ti se članak? Podeli ga sa prijateljima.
By | 2017-12-03T13:28:34+00:00 april 25th, 2009|Iz ugla Web dizajnera|2 Comments

About the Author:

Zaljubljenik u fotografiju, frilenserka u duši, veb dizajnerka, blogerka, urednica i idejni tvorac Foto IN zajednice, majka, supruga. Zabavljam se i razvijam radeći u stvaranju stock fotografije i videa već deset godina. Vodim foto studio za foto i video produkciju Fotostorm u Novom Sadu.

2 Comments

  1. Goran Aničić 25. априла 2009. at 08:33

    Ne bih se složio da ima „mnogo prostora“ 😉 nego ima ogromnog prostora, i tek će ga biti. Srbija je potpuno nerazijena u Internet domenu i tek za 2-3 godine očekujem Internet-boom. Imamo sada jedan znatan broj korisnika Weba, ali oni svakodnevno nemaju gde da odu na domaćem webu.

  2. Miss Cybernaut 26. априла 2009. at 11:08

    Zanimljivo je da se ovi podaci poklapaju sa podacima SEMPO asocijacije. A zanimljivo je i to da nase trziste jako oscilira izmedju „nerazvijeno“ i „zasiceno internet uslugama“, barem kako sam ja cula na e-trgovini 09.

Comments are closed.