Utisci pasivnog učesnika konferencije PRSrbija

//Utisci pasivnog učesnika konferencije PRSrbija

Utisci pasivnog učesnika konferencije PRSrbija

Danas sam gotovo ceo dan provela na Prvoj međunarodnoj konferenciji o odnosima s javnošću, na temu „Kreiranje imidža i upravljanje reputacijom koja se održava od 15. do 17. oktobra u Subotici a zapravo uopšte nisam bila fizički prisutna! Konferenciju sam (još od prethodnog dana) pratila putem Twittera (#PRSrbija) i zahvaljujući izveštajima, video zapisima i fotografijama sa konferencije osetila sam deo atmosfere.

Kao neko ko već dugi niz godina smišlja i kreira web sajtove ne mogu da se otgrnem utisku da me je, htela – ne htela – obuzelo neko novo osećanje da se „bavim“ PR-om. Ali ne u smislu da vodim kampanju, izigravam menadžera i slično, već da slušajući ljude iz PR struke filtriram podatke koji mogu poboljšati posao kojim se bavim.

Ovde prvenstveno mislim na to šta ja mogu bolje i kvalitetnije da uradim da bi PRovci nakon lansiranja sajta mogli da ga koriste kao sredstvo na kome se plasira sadržaj i koji će dalje ONI na najbolji mogući način prikazati u javnosti i između ostalog koristiti. Ono što web dizajner napravi (odavno) nije samo lep i privlačan sajt već može da bude vrlo moćna mašinerija koja zahteva izuzetno dobro poznavanje načina realizacije samog sajta, nove trendove ali i način na koji će se taj sajt koristiti.

Do pre par godina moj posao se završavao puštanjem sajta uživo i postavljanjem na server. Sada mi je nezamislivo da se sajt lansira i da sve ostane na tome da je kompanija ili neki drugi klijent dobio svoj web sajt i da je tada posao završen. To je tek jedan korak za ulazak u online zajednicu.

Današnja diskusija koja se razvila na Twitteru u kojoj su sa jedne strane učestvovali prisutni PRovci, blogeri i drugi učesnici i slušaoci, i tviteraši sa druge strane, donela mi je užasno mnogo iskustva i novih saznanja. Pratila sam reakcije samih učesnika koji su u realnom vremenu prenosili dešavanja i najupečatljivije komentare i utiske sa predavanja.

Neko je „tvitnuo“ da je neko rekao (izvinjavam se, ne pamtim ko, a ne mogu ni da pronađem) da su osobe koje više od 4 sata provode pred računarom usamljene i asocijalne! To sam i ja mislila do prošle godine dok nisam i sama postala aktivni učesnik u online zajednici.

Moji utisci, usudiću se da kažem, pasivnog učesnika, su vrlo pozitivni i sve što se danas dešavalo povodom ovog događaja je fantastično! Svaka čast ekipi na prenosu, trudu i ažurnosti.

Možete pročitati i utiske prisutnih blogera, PRovaca i tviteraša:

Prenos preko Twittera se može pratiti pomoću hashtaga #PRSrbija


Sviđa ti se članak? Podeli ga sa prijateljima.
By | 2017-12-03T13:28:34+00:00 oktobar 16th, 2009|dešavanja|10 Comments

About the Author:

Zaljubljenik u fotografiju, frilenserka u duši, veb dizajnerka, blogerka, urednica i idejni tvorac Foto IN zajednice, majka, supruga. Zabavljam se i razvijam radeći u stvaranju stock fotografije i videa već deset godina. Vodim foto studio za foto i video produkciju Fotostorm u Novom Sadu.

10 Comments

 1. Marko Selakovic 16. октобра 2009. at 18:07

  Ma koliko delu ucesnika konferencije koji su manje upuceni u moc online pozicioniranja to delovalo sumanuto, upravo su blogeri u dobroj meri ucestvovali u kreiranju imidza citave konferencije. To su nastavili da rade i danas. Svaka cast ekipi!!!

 2. Milos 17. октобра 2009. at 00:39

  Naprosto fenomenalno. Hvala ti. Ne mogu da verujem da smo ocakav efekat dobili.

 3. […] Twitter prenosa može se videti u prikazu događaja od strane Maje Vasić, a činjenica da su Dragana Đermanović, Peđa Pušelja i Miloje Sekulić konstantno bili aktivni […]

 4. JKamatovic 17. октобра 2009. at 08:16

  Ovaj tvoj post je vrlo značajan sa više aspekata.
  Način na koji je propraćena #PRSrbija, pisaće se i tek analizirati od strane onih koji online okuženje ne shvataju ozbiljno ili marginalizuju. Ili još uvek ne prepoznaju?

  Ono što me je zapravo u ovom postu navelo da ostavim komentar je način na koji razmišljaš – da postavkom nekog sajta „posao“ nije završen, već tek na početku – iz ugla nekoga ko se bavi izradom – i šta je to što možemo svi da doprinesemo da on bude „živ“, da se razvija i raste.

  Odavno smo prevazišli „internet prezentacije“, zar ne?

  Odličan post 🙂

 5. Pedya 17. октобра 2009. at 11:47

  Mislim da neke stvari shvataš bolje od mnogih koji svoj hleb zarađuju u marketingu i PR-u. To je sjajno i za tebe i za sve tvoje klijente (koji, nadam se, obraćaju pažnju na to što imaš da im kažeš 😉 ). Sajtovi odavno nisu dobro ispoliran orman u stilu Luja XVI, već prolaz u jedan potpuno novi svet, kao u „Pričama iz Narnije“…

 6. Aleksandar 17. октобра 2009. at 12:34

  Nije mi baš bilo jasno o čemu oni tamo pričaju, ali sada kada sam pročitao ovaj članak, iako je „nepotpun“ – nema detalja, ali je priča jasna, samim tim više nisi „pasivni“ učesnik…

  Valjda je svima jasno da priča izlazi iz konteksta programiranja ili izrade sajtova i da bi svako trebalo da radi svoj posao.

 7. linga 18. октобра 2009. at 16:25

  Oni koji ne shvataju vaznost onlajn ogledala u kojem se ogleda i kroz koji se filtrira i deluje njihova struka tzv pr-ovci postace bivsi, okrenuce se poslovima gde ne moraju da stalno menjauju nivo svog znanja i prilagodjavaju se.
  bas ova konferencija dala je primer na koji nacin moze da se moc onlajn alata(narocito drustvenih medija, pa vidimo i blogova) iskoristi za stvaranje(ili urusavanje) reputacije.
  Moj utisak je slican tvom draga Majo i drago mi je sto je ekipa sa #PRSrbija bar na ovaj nacin mi omogucila da ucestvujem na dogadjaju 🙂

 8. […] Utisci pasivnog učesnika konferencije PRSrbija […]

 9. […] Maja Vasić – kako je konferenciju videla web dizajnerka, takođe kao online akter […]

 10. Maja Vasic 19. октобра 2009. at 15:55

  Ja sam samo jedan od pasivnih učesnika konferencije koji su zahvaljujući velikom trudu nekoliko veoma značajnih i uticajnih ljudi iz naše blogosfere imali prilike i da prate ali i da učestvuju na samoj konferenciji.
  Veoma je značajno sve što se odigralo i nadam se da će razdrmati (osvestiti) sve one koji se bave ovom (ali i mojom) strukom i podstaći ih da prihvate da je online zajednica sadašnjost i da prestanu da o nekim stvarima govore u budućem vremenu.

  @kao da smo bile tamo 😉

  @aleksandar

  priča je odavno izašla iz konteksta pukog dizajna i izrade sajta samo je još uvek veliki problem što klijenti sa manjim budžetima jednostavno ne žele da se upuštaju u neke dodatne aktivnosti oko promocije sajta jer smatraju da je dovoljno da postave sajt. A i oni koji to shvate ili sve odlažu iz materijalnih razloga ili ne veruju u to.

Comments are closed.