Kako je Gary Fong došao u Srbiju

/, Iz ugla Web dizajnera/Kako je Gary Fong došao u Srbiju

Kako je Gary Fong došao u Srbiju

…ili neobično obična priča jednog uspešnog fotografa koji je sasvim slučajno postao milioner.

Zahvaljujući Srđanu Kaliniću i njegovom timu domaća publika imala je prilike da u petak, 30. oktobra 2009. godine u Beogradu prisustvuje predavanju poznatog fotografa Gari Fonga (Gary Fong). Gari Fong se odazvao pozivu i omogućio nam da poslušamo njegovu jedinstvenu i zanimljivu priču o tome kako je postao uspešan, predstavljajući publici način na koji je razvijao svoju poslovnu strategiju.

Gary Fong u Beogradu
Foto: Slobodan Vasić

Ono što je mene posebno oduševilo je odnos koji Gari Fong ima prema poslu kojim se bavi. Verujem da bi primenjujući principe kojih se držao tokom svog rada bio uspešan i u nekoj drugoj profesiji. Otkrivajući nam korake koje je tokom godina svog rada preduzimao kako bi bolje i kvalitetnije obavljao posao, predstavio nam je strategiju koja mu je omogućila da ostvari ciljeve. Njegovu strategiju bih opisala kao brigu prema ljudima, sadašnjim i potencijalnim klijentima i osećaj za detalje. Naizgled vrlo jednostavan pristup koji ipak zahteva veliko angažovanje i doslednost.

Gary Fong i Srdjan Kalinić
Foto: Slobodan Vasić – Srđan Kalinić sa Garijevim proizvodom „Lightsphere“ i Gary Fong

Zanimljiv detalj koji mi je posebno privukao pažnju je način na koji je Gari došao u Beograd. Nakon skoro godinu dana druženja Srđana i Garija preko Facebooka, Gari se odazvao pozivu da poseti Beograd i pristao da održi predavanje pred domaćom publikom (opširnije o tome u intervjuu Srđana Kalinića na kraju ovog teksta).

Ne propuštajte druge mogućnosti u životu zbog strogo definisanih ciljeva

Opisijući nam svoje poslovne početke kada je fotografisao venčanja za $150, Gari je objasnio da je već tada počeo da razmišlja na koji način bi mogao da ostvari planirane ciljeve. Postavio je cilj da u prvoj godini zakaže 100 venčanja i zaradi $100.000. Uspeo je da fotografiše 49 venčanja i zaradi $64.190. Nakon ovakvog iskustva Gari Fong poručuje:

Ako se usmerite samo ka jednom cilju i uradite sve da ga dostignete, to možda i nije najbolje rešenje – propuštate ostale mogućnosti u životu.

Ima mnogo psihologije u fotografiji, to nije samo puko fotografisanje

Na početku karijere uzor mu je bio u tada čuveni fotograf Rocky Gunn. Pre nego što je počeo da se bavi fotografisanjem venčanja Gari je bio muzičar i nije znao ništa o fotografiji. Na početku je radio zajedno sa Rokijem pored koga je stekao bogato iskustvo i otkrivao ono na čemu se temeljila njegova strategija. Pažljivo proučavajući Rokijev rad i pristup fotografisanju, Gari zaključuje da „ima mnogo psihologije u fotografiji i da to nije samo puko fotografisanje“.

Rocky mu je rekao da kada postane uspešan treba da bude zahvalan ljudima koji su mu pomogli da to i postane. Njegova želja i spremnost da podeli saznanja koja su mu pomogla na putu ka uspehu je jedan od razloga zbog koga nesebično deli svoje iskustvo sa drugima.

Obraćati pažnju na detalje i fotografijom preneti emocije

Zahvaljujući predanosti i stečenom iskustvu u dotadašnjem radu, počeo je da obraća više pažnje na to da fotografijom prenese trenutak koji su mladenci propustili i da fotografijama prenese emocije. Bazirao se na to kako će fotografije biti prezentovane mladencima a ne na samo snimanje fotografije. Vodio je računa o tome da mladenci (kojima je prodavao fotografije) dobiju sekvencijalno raspoređene trenutke na kojima se vide detalji i emocije koje u toj situaciji oni ne mogu da zapamte. To je dovelo do toga da klijenti ostaju zadivljeni onim što dobiju i da šire vest o tome koliko su zadovoljni.

Vest o kvalitetu koji je pružao se širila i zadovoljni klijenti su dovodili nove. Kao finalni proizvod je mladencima obezbeđivao i knjigu koju je dizajirao od snimljenih fotografija što je ostavljalo snažan utisak. Za njega su govorili da je fotograf koji ne zaboravlja trenutke zbog čega su ga zadovoljni klijenti preporučivali drugima.

Na taj način je kreirao sopstveno tržište, sve poslove je dobijao po preporuci, nije se fokusirao na novac, hteo je da svaki par bar još jednom zahteva njegove usluge jer bi posle toga u većini slučajeva taj par obezbedio sledeći posao. Brinuo je o ljudima i detaljima i pravio je mrežu klijenata. Vodio se time da će jedan zadovoljan prijatelj dovesti još dva nova klijenta. Ova strategija se pokazala kao uspešna.

Društvene mreže u službi marketinga

Jedna od ideja koju je Gari spomenuo za dobijanje novih klijenata su društvene mreže koje doprinose da se preporuke zadovoljnih klijenata brzo šire. Kada bi albumi sa fotografijama bili postavljeni na internet, zadovoljni klijenti bi koristili na primer twitter da se prijateljima pohvale da je album sa njihovog venčanja na web sajtu, desetine ljudi bi videlo tu informaciju i fotografije i upamtilo fotografa koji je za to zaslužan.

Real moments are photojournalistic

Pričajući svoju životnu priču i prikazujući konkretne primere iz svoje bogate karijere, Gari Fong je fotografima dao veliki broj saveta. Između ostalih koje sam već spomenula, prenosim još par onih koji su na mene ostavili jednako snažan utisak jer su veoma jednostavni i pre svega primenljivi.

  • Pokažite klijentima SVE fotografije a ne samo one najbolje sa stotinu venčanja.
  • Koristite što manje dorade i Photoshopa na fotografijama.
  • Isplanirajte svoje aktivnosti po danima i to ispoštujte.
  • Ako nemate očekivanja, nećete biti ni razočarani – nema načina da budete nesrećni.

Having high expectations leads to stress,stress drives away sucess like body oddor – Gary Fong

Na kraju prezentacije Gary Fong je predstavio svoje proizvode i izume i pokazao njihovu primenu na modelu. Sjajno je kada tako uspešan biznismen kakav je Gari Fong pokaže spremnost da i pored svog ogromnog uspeha popriča sa vama, iskreno govori o njegovim iskustvima i nesebično deli savete.

Bilo je zadovoljsvo slušati srdačnog, vedrog i usešnog fotografa i inovatora, Gari Fonga.

Gary Fong i Srdjan Kalinić
Foto: Slobodan Vasić

Srđan Kalinić koji je zaslužan za organizaciju ovog događaja odgovorio je na nekoliko mojih pitanja koja će, sigurna sam, dati odgovore i na neka vaša.

Intervju: Srdjan Kalinić

MV: Kako si upoznao Gary Fonga i koliko je bio spreman da se posveti online prijateljstvu sa tobom?
SK: Gary Fonga sam upoznao preko Facebook chata. Kada sam kupio njegov proizvod Whaletail Made in USA registrovao sam se na njegovom websajtu. Tako sam ušao u njegovou mailing listu i u trenutku kada se on prijavio na Facebook dobio sam friend request. Pošto je Gary Fong čovek sa 5,000 frendova na FB mislio sam da nema šanse da ćemo pričati ali se ispostavilo da mu je zanimljivo što neko u Srbiji, za njega do tada nepoznatoj, zna za njega i veruje u njegove proizvode koji pritom zaista odlično rade.

MV: Koliko dugo je trajala prepiska izmedju tebe i Gary Fonga pre nego što si ga pozvao da dođe u Beograd?
SK: Prepiska između Garija i mene trajala je nepunih godinu dana. Uglavnom smo sporadično kada je bio on onlajn pričali o njegovim proizvodima. Potom se duže vreme nismo dopisivali i onda se u oktobru ponovo nastavila komunikacija. Tada sam ga pozvao da ako već dolazi u Evropu svrati i u Beograd i da napravimo event. On je konačno prelomio 14 oktobra i rekao da bi mogao biti u Beogradu 30 oktobra. Tada sam i počeo sa brzim pripremama, marketingom i ostalim aktivnostima. Što je rezultovalo time da 15 dana kasnije održi odlično predavanje pred više od 170 posetilaca.

MV: Možes li ukratko opisati njegovu reakciju kada si ga pozvao da dođe u beograd i tvoju kada je prihvatio poziv?
SK: On je na početku bio malo začuđen ali pošto je osoba koja brzo i lako donosi dobre odluke u životu procenio je da bi ipak trebao doći. Srbija je jedno novo iskustvo za njega. Iako je na početku mislio da smo mi u Rusiji. Nije mogao verovati da smo na 1.5 h od Pariza u kome je bio u trenutku mog poziva u oktobru.

MV: Da li će i na koji način dolazak Gary Fonga u Srbiju uticati na mlade fotografe da podignu kvalitet svojih usluga na viši nivo nakon što im je pokazao strategiju i dao veoma korisne savete za dalji rad?
SK: Njegov uticaj će se tek osetiti. Mislim i na mladim ali i na starijim fotografima. Njegove principe je možda teško usvojiti odmah na prvu loptu ali mislim da na duže staze on ima strategiju koja radi. Ja sam još pre 2 godine sam krenuo njegovim stopama i ne znajući da ću upoznati i dovesti čoveka u Beograd koji na isti način razmišlja o biznisu a pritom je postao milioner.

MV: Koliko će lično tebi i tvom fotografskom studiju značiti dolazak Gary Fonga?
SK: Meni lično na prvom mestu je značilo da upoznam jednu takvu facu. Vanserijskog biznismena sa jednim veoma light pristupom ali koji donosi profit. Svašta se može naučiti od njega u pristupu poslu i odnosu sa klijentima. Takođe mislim da će njegov dolazak otvoriti vrata budućim projektima. Jedan od njih je prodaja njegovih proizvoda na ovom i tržištu regiona. A takođe pošto njegovo ime nešto znači u ovoj industriji, mislim da će mi vrata za neke buduće sagovornike biti lakše otvorena.

MV: Da li ćeš nastaviti saradnju sa Gary Fongom i da li će se na srpskom tržištu naći njegovi izumi koje je demonstrirao na predavanju jer verujem da su zainteresovali mnoge fotografe?
SK: Da, naravno. Verovatno ću otići i do USA na neki put kod njega u goste. Takođe, nadam se dugogodišnjoj saradnji sa njim u pogledu plasmana njegovih proizvoda na ovom i tržištu regiona.

Ako je sve ovo probudilo vašu radoznalost bar koliko i meni, više informacija o Gariju i njegovom životu i radu možete pronaći na sledećim adresama:

Hvala Srđanu i njegovom studiju.

Sviđa ti se članak? Podeli ga sa prijateljima.
By | 2017-12-03T13:28:34+00:00 oktobar 30th, 2009|dešavanja, Iz ugla Web dizajnera|Komentari su isključeni na Kako je Gary Fong došao u Srbiju

About the Author:

Zaljubljenik u fotografiju, frilenserka u duši, veb dizajnerka, blogerka, urednica i idejni tvorac Foto IN zajednice, majka, supruga. Zabavljam se i razvijam radeći u stvaranju stock fotografije i videa već deset godina. Vodim foto studio za foto i video produkciju Fotostorm u Novom Sadu.