Moja nova iskustva sa stock sajtovima

//Moja nova iskustva sa stock sajtovima

Moja nova iskustva sa stock sajtovima

Tokom prošle godine sam napravila presek poslovnih aktivnosti kojima sam se bavila i od kojih sam zarađivala za život. Uporedila sam sve što je uloženo i postignuto – utrošeno vreme, znanje i troškove sa postignutim rezultatima – u prevodu koliko sam i šta radila a koliko zaradila. Posao mi je takav da radim kad ga ima a kad ga nema, opet radim jer ga sama sebi zadam.

Još krajem 2008. godine sam dobila ponudu da radim templejte za Vivvo CMS. Do tada sam se uglavnom bavila dizajnom a kodiranje je bilo na drugom mestu, ipak, s oduševljenjem sam prihvatila ponudu. Prolazilo je vreme i moji pokušaji da dam neki zadovoljavajući rezultat su bili prilično neuspešni, ne zato jer nisam dorasla poslu već zato što sam istovremeno radila i druge prethodno dogovorene projekte. Uvek je bilo posla, jedan za drugim, ili dva ili tri istovremeno. Sve do letos. Rekoh, dosta, ne može tako, radiš ili ovo ili ono, ne može obe stvari u isto vreme. Valjda me je do tada bio strah da odbijam poslove da ne bih bila na gubitku, šta znam.

Multitasking je loša navika – nije da su mi trebale sve ove godine da to shvatim, već je sve išlo svojim tokom. Letos sam napravila pauzu i skoro dva meseca nisam radila i nisam prihvatala nove poslove. Ustvari radila sam na sebi – učila sam, isprobavala, testirala i unapređivala znanje da bih kada počnem bila potpuno spremna i posvećena onome što sam izabrala kao primarni i prioritetni posao. Počela sam u oktobru i do sada imam dva templejta u galeriji (od kojih je najnoviji „featured“) i još nekoliko urađnih po porudžbini. Predivan posao u svakom smislu!

Pored toga, okušala sam se u još nečemu. Iako odavno znam da internet pruža ogromne mogućnosti za rad, tek sam nedavno isprobala i stock servise za prodaju grafike i fotografija. Da moj muž već duže vreme ne prodaje svoje radove na stock sajtovima i ne razmenjuje iskustva sa našim vrlo uspešnim stokerima verovatno bih i dan danas bila nepoverljiva prema ovom vidu zarade. Cifre se iz meseca u mesec polako povećavaju i to je odavno prestao da bude samo hobi. Nepoverenje s moje strane je definitivno nestalo pre samo nekoliko dana.

Na GraphicRiver sam se prijavila 30. decembra prošle godine, probrala neke svoje zaturene radove i napravila neke nove u Photoshopu i postavila ih na ovaj servis. Desetak dana kasnije pojavilo se prvih zarađenih 25 centi na mom nalogu. Onda još toliko, pa još par puta posle toga.

GraphicRiver

Na Shutterstock sam postavila prve radove 22. januara nakon čega su ih i odobrili, što je bilo moja ulaznica na jedan od najpoznatijih stock sajtova. Pravo iznenađenje je bilo kada sam posle samo dva dana u statistici ugledala pet prodatih radova! Onda sam se bacila na posao, više onako usput, ali sa namerom da popunjavam galeriju. Za sada imam 18 radova i 14 prodaja, a biće ih mnogo više.

Shutterstock

Juče sam imala i prvu prodaju na servisu Dreamstime, a prvi rad je na ovom sajtu bio odobren samo dan kasnije nakon Shutterstock-a.

Dreamstime

Da budem iskrena, ne očekujem ništa spektakularno, ali sam rešila da ovo za sada bude hobi, usputni posao kome ću se posvetiti. Ako nemate posao, a imate ideje i znate da radite u Photoshopu ili dobro baratate foto aparatom, šta čekate?

Sviđa ti se članak? Podeli ga sa prijateljima.
By | 2017-12-03T13:28:33+00:00 januar 29th, 2010|Iz ugla Web dizajnera|14 Comments

About the Author:

Zaljubljenik u fotografiju, frilenserka u duši, veb dizajnerka, blogerka, urednica i idejni tvorac Foto IN zajednice, majka, supruga. Zabavljam se i razvijam radeći u stvaranju stock fotografije i videa već deset godina. Vodim foto studio za foto i video produkciju Fotostorm u Novom Sadu.

14 Comments

 1. Ivan 30. јануара 2010. at 10:33

  Svaki freelancer pre ili kasnije shvati da su freelance poslovi nesto na sta se tesko moze racunati kao stabila izvor prihoda.
  U tom trenutku neki se opredele za full time job, pak neki drugi krenu putem kojim si i sama krenula da stvore neki odrzivi stabilni i redovni izvor prihoda. Koji mogu predstavljati stock sajtovi razlicitih vrsta.

  Ako mene pitas, pun pogodak, prava stvar, samo nastavi u tom smeru.

  Sto se tice konkrento stock sajtova svi oni imaju neki inicijalni boost za tek registrovane clanove, kako bi ih motivisali da rade i salju vise radova. Posle toga vec dolazi neki period stanacije prihoda. Samo nemoj da te to obeshrabri, ali kako ti vec imas vise nego prekaljenog stockera u kuci siguran sam da sve ovo vec znas 😉

 2. […] Kako da zaradite od vasih photoshop radova i fotografija – Moja nova iskustva sa stock sajtovima CITAT: …..Da budem iskrena, ne očekujem ništa spektakularno, ali sam rešila da ovo za sada […]

 3. Charolija 1. фебруара 2010. at 14:03

  Jednostavno, hvala na ideji. 😀

 4. Daca 8. фебруара 2010. at 13:57

  Evo novog stock sajta koji za sad placa po 0.2 USD za svaki upload + prihod od prodatih fotografija. Znaci, postoji mogucnost zarade do 100 USD samo za upload slika.

  Koliko ce to dugo trajati ne znam. Ja sam pozurila da se registrujem i iskoristim priliku, a i Vi to mozete uraditi ovde:

  http://submit.depositphotos.com?ref=1005343

 5. Milko 8. марта 2010. at 14:06

  heh..nema te dugo.. 🙁

  however svratih samo da ti čestitam 8.mart 🙂 sve najbolje, uživaj u ovom danu, kao i u svim ostalim 😉

  pozzz

 6. CyberCat 8. марта 2010. at 16:57

  Hvala 🙂

 7. […] Maja se uključila u ovaj posao kao producent, ali kreira i vektorske crteže (npr. ilustracije rađene u programima  Adobe Illustrator, Corel Draw…), koji se takođe […]

 8. […] Maja se uključila u ovaj posao kao producent, ali kreira i vektorske crteže (npr. ilustracije rađene u programima  Adobe Illustrator, Corel Draw…), koji se takođe […]

 9. kupujem 16. децембра 2010. at 11:18

  Tako je to u net poslovanju, mozda nekad primetimo prevelike mogucnosti pa se rasirimo na hiljadu frontova, da na kraju ne postignemo nista. Bitno je usmeriti se u par stvari to samo furati i uspeh je zagarantovan.

 10. CyberCat 16. децембра 2010. at 16:52

  Najlepše je kada se posle svega u nečemu pronađeš i zaita uživaš u poslu.

 11. […] Kako da zaradite od vasih photoshop radova i fotografija – Moja nova iskustva sa stock sajtovima CITAT: …..Da budem iskrena, ne očekujem ništa spektakularno, ali sam rešila da ovo za sada […]

 12. Izreke 23. маја 2011. at 11:19

  Svi smo to prošli 🙂 uvijek je bolje rješavati problem po problem (zadatak po zadatak), efikasnije je i puno kvalitetnije..

 13. seo usluge 21. децембра 2011. at 07:34

  Ja uvek rado koristim stock sajtove i imam samo reci hvale.

 14. storage syracuse 28. јуна 2012. at 15:28

  This actually answered the problem, thank you!

Comments are closed.