Održana prezentacija Adobe Creative Suite 5 u Novom Sadu

//Održana prezentacija Adobe Creative Suite 5 u Novom Sadu

Održana prezentacija Adobe Creative Suite 5 u Novom Sadu

U sredu, 28. aprila 2010. godine na brodu Parobrod u Novom Sadu, prisustvovala sam prezentaciji Adobe paketa Creative Suite 5 (Adobe CS5) koji je organizovala kompanija Smart d.o.o. u saradnji sa zvaničnim distributerom Adobe proizvoda za Srbiju, kompanijom HSM Informatika.

Prezentacija Adobe Creative Suite 5

Novine i poboljšanja u ovoj verziji Adobe paketa predstavili su i demonstrirali Mirko Ledić, Adobe Channels Sales Manager i Zoran Imširagić, sertifikovani Adobe prezenter.

Po rečima gospodina Imširagića, paket Creative Suite 5 je najveći uspeh u istoriji kompanije Adobe koji je odgovor na sve ono što se dešava oko nas i omogućava nam da kreiramo interaktivne web sajtove, prezentacije, animacije i grafiku brže i jednostavnije. Ove godine kompanija Adobe proslavlja dvadeseti rođendan Photoshopa.

Adobe Creative Suite 5Na prezentaciji je demonstriran veliki broj novina koje donose programi iz paketa CS5: Flash Catalyst, Flash, Dreamweaver, Illustrator, InDesign i Photoshop.

Novina iz kompanije Adobe je proizvod Flash Catalyst koji spaja dizajnere sa developerima i predstavlja alatku pomoću koje dizajner može samostalno da kreira interaktivne sadržaje bez potrebe za poznavanjem koda. To znači da grafički dizajner može u potpunosti da se posveti dizajniranju sajta i da dizajn kreiran u Photoshopu, Illustratoru ili Fireworksu na jednostavan način iskoristi za kreiranje gotovih interaktivnih web stranica a da pri tom ne razmišlja o kodu. U tom slučaju, web developer dobija gotovo, iskodirano rešenje koje nakon toga prilagođava i uređuje.

Moj favorit (pored Photoshopa), Adobe Dreamweaver CS5, donosi značajna poboljšanja od kojih izdvajam najbitnija:

 • CMS podrška (Content management Systems) koja olakšava rad sa CMS-om poput WordPressa, Joomla!-e i Drupala; svi eksterni fajlovi (css, php, js i drugi) koji su povezani sa dokumentom na kome radite se jednim klikom mogu editovati bez potrebe da se otvaraju kao zasebni dokumenti (ovo  postoji i u verziji CS4).
 • integracija sa novim online servisom Adobe Browser Labs koji služi za testiranje web strana u svim relevantnim web čitačima (cross browser testing), njihovu dijagnostiku i međusobno upoređivanje,
 • PHP hints za rad sa PHP kodom,
 • integrisan CSS inspection kojim je rad sa CSS kodom pojednostavljen jer obezbeđuje vizuelni prikaz elemenata strane i njihovu jednostavnu modifikaciju (ukoliko koristite Firefoxovu ekstenziju Firebug ova novina u Dreamweaveru će vam omogućiti da CSS inspection koristite na sličan način).

Jedna od novina u programu Flash CS5 koja je spomenuta na prezentaciji je novi format zapisa fajlova sfl (Flash CS5 Uncompressed Document) koji omogućava rad na istom fajlu od strane više osoba. Pored toga, novi Flash ima mogućnost kreiranja aplikacija za iPhone.

Predstavljene su i nove zanimljive alatke Illustratora kao što su: perspective tool (crtanje objekata na mreži u perspektivi), draw inside (crtanje unutar objekta), shape builder (alatka za spajanje više oblika u jedan, jednim klikom) poboljšanja u radu sa art board-ovima. Ono što bih posebno istakla je Bristle brush, interaktivna alatka kojom slikate u vektorskom formatu, nešto potpuno novo i jedinstveno. Novina je i Pixel preview, prikaz vektorskog crteža kao bitmape pri čemu postoji mogućnost modifikacije piksela na mreži za potrebe eksportovanja u bitmapu.

InDesign i Photoshop su predstavljeni na kraju prezentacije gde smo imali prilike da se upoznamo sa njihovim novim alatima i karakteristikama. Istakla bih samo nekoliko.

Novina u InDesignu je povezivanje fontova sa dokumentom što znači da ne moramo imati instaliran veliki broj fontova na računaru već se prilikom pokretanja dokumenta (ukoliko je font u istom direktorijumu kao i dokument koji se otvara) font privremeno instalira a nakon zatvaranja dokumenta se deinstalira. Ovo je značajna ušteda resursa. Mini Bridge daje pregled svih fajlova (fotografija) korištenih u dokumentu. Posebno mi se dopala opcija za Live Caption koja omogućava automatsko iščitavanje različitih podataka iz fotografije (na primer ime autora, opis i drugih podataka iz File info). InDesign sada može da pravi i interaktivne prezentacije koje uključuju animacije, slajdove i video zapise.

I za kraj, moj omiljeni program Photoshop donosi izvanredne mogućnosti za obradu fotografija od kojih je najznačajniji Content Aware koji po mom skromnom mišljenju predstavlja pravu revoluciju u retuširanju i obradi fotografija. Pored Mixer Brush i Puppet alatke, unapređen je i rad sa 3D objektima. Ono što će posebno obradovati fotografe je Camera RAW koji je, prema rečima gospodina Imširagića podignut na nivo vrhunskih alata za rad sa RAW formatima fotografija. Još jedna novost koju donosi Photoshop je potpuno nov način zumiranja dokumenata.

Prema rečima prezentera osobina celog paketa CS5 je da radi brže, alati su optimizovaniji a programi zauzimaju manje resursa. Radujem se instaliranju novog paketa (koji sam imala prilike da probam i vidim) i verujem da će pojedini procesi rada biti ubrzani a posebno me raduje što je Adobe pokušao (i verovatno uspeo) da ovim alatima omogući većem broju korisnika da brže i jednostavnije kreiraju interaktivne sadržaje. Za moju profesiju to znači da svako može da se bavi svojim delom posla bolje i kvalitetnije ali i da može jednostavnije da komunicira i prilagodi svoje projekte kolegama sa kojima sarađuje.

Za detaljniji prikaz novih karakteristika programa iz paketa CS5 pogledajte sajt kompanije Adobe ili Adobe TV.

Prikaz ovog događaja možete pročitati i na Personal Magazinu.

Sviđa ti se članak? Podeli ga sa prijateljima.
By | 2017-12-03T13:28:33+00:00 april 29th, 2010|dešavanja|5 Comments

About the Author:

Zaljubljenik u fotografiju, frilenserka u duši, veb dizajnerka, blogerka, urednica i idejni tvorac Foto IN zajednice, majka, supruga. Zabavljam se i razvijam radeći u stvaranju stock fotografije i videa već deset godina. Vodim foto studio za foto i video produkciju Fotostorm u Novom Sadu.

5 Comments

 1. […] Najsvežije napisano,  odnosno objavljeno  Održana prezentacija Adobe Creative Suite 5 u Novom Sadu CITAT: ……I za kraj, moj omiljeni program Photoshop donosi izvanredne mogućnosti za […]

 2. Milko 5. маја 2010. at 12:40

  Potpuno off-topic, ali lijepo što si nakon duuuuugo vremena nešto napisala ovde 😉

  pozzz

 3. Maja Vasic 5. маја 2010. at 14:55

  Proleće je stiglo pa me probudilo iz zimskog sna 😉

 4. chaos drive japanese 20. августа 2014. at 03:00

  chaos drive japanese…

  Održana prezentacija Adobe Creative Suite 5 u Novom Sadu | Dnevnik jedne Cyber mačke…

 5. Lillian 6. маја 2015. at 03:21

  Postovana, pre nekoliko god.naisla sam na Vasu prezentaciju , seca se javila sam se ,ali nije bilo odgovora…, posto sam sacuvala ovaj blog u svojoj arhivi danas sam radi neke pretrage opet obnovila stare utiske …Zivim u inostranstvu (van Srbije), zelela bih fotografije kvalitetne motiva koji su mi nedostupni.Nadam se da imate slicno mojim potrebama i interesovanima, uslov je jos jedan ;da fotografija ima svoju pricu -nosi poruku.
  Kroz Vas tekstuelan deo na blogu /lican, stekla sam utisak da ste talentovani i da u fotografije unosite dodatne dubinske sadrzaje.

  Ocekujuci odgovor na svoj e-mail,
  srdacan pozdrav

Comments are closed.