Na šta da obratite pažnju pre nego što prihvatite da pravite web sajt za klijenta

/, Iz ugla Web dizajnera/Na šta da obratite pažnju pre nego što prihvatite da pravite web sajt za klijenta

Na šta da obratite pažnju pre nego što prihvatite da pravite web sajt za klijenta

Inspirisana poslednjim (lošim) iskustvom sa klijentom kome sam nedavno pravila sajt došla sam na ideju da svoje višegodišnje iskustvo i probleme koji su se javljali u direktnoj komunikaciji sa klijentima pretočim u nekoliko saveta. Tokom proteklih desetak godina susretala sam se sa različitim zahtevima i uvek nastojala da ih ispunim iako se ponekad dešavalo da to iziskuje više energije, vremena i truda od onoga za šta sam bila plaćena. Volim da učim, ne plašim se posla i spremna sam na izazove, ali, u ovom poslu to nije uvek dovoljno.

Vremenom sam, izlazeći u susret svim zahtevima klijenata koje sam mogla da ispunim nailazila na probleme koje sam manje više uspešno rešavala. Ali, postojale su situacije u kojima sam morala da se nađem da bih naučila lekciju kako sledeći put ne bih ponovila istu grešku. Istina je da se na greškama uči, iz njih izvlačimo poentu, čine nas uspešnijima i jačaju nas, ali je najteže učiti na sopstvenim greškama. One su ipak neizbežne i ako ih prihvatite kao korisne ojačaće vas i omogućiti vam da sledeći put budete oprezniji.

Ukazaću na nekoliko situacija na koje je potrebno da obratite pažnju pre nego što prihvatite posao. Ponekad je bolje ne prihvatiti posao nego raditi ono što kao krajnji rezultat ima nezadovoljne obe strane. Ne ignorišite instinkt prilikom ugovaranja posla i dobro procenite da li je ono što vam se nudi uvek dobar izbor.

Malo ili nimalo iskustva klijenta

Pre nego što uopšte prihvatite posao obratite pažnju na to koliko klijent ima iskustva sa internetom, da li i koliko poznaje web. Možda će zvučati neprimereno, ali klijent koji ne zna da koristi makar email će biti izuzetno težak za saradnju. Malo ili nimalo iskustva klijenta ne znači da nećete postići dogovor ili realizovati posao ali može da ukaže na buduće probleme u komunikaciji ukoliko tokom izrade sajta pokušate da mu objasnite zašto nešto ne može dobiti za dogovorenu cenu. Ovo se odnosi na dodatne zahteve koje klijenti mogu da postavljaju nakon što vide gotov sajt (bez obzira što se prethodno složio sa rasporedom elemenata na strani, dizajnom i slično), kao na primer: „smanji širinu sajta“, „premesti deo sa leve strane gore“, „napravi da mi radi email“, „stavi mi ovaj tekst u link“, „dodaj malo šarenila“, „oboji link u zeleno i postavi travu pored linka“ i slično.

Tačno definišite šta ulazi u cenu

Pre nego što sklopite posao, napišite dokument (još bolje ugovor) u kome ćete navesti šta tačno klijent dobija za dogovorenu cenu. Kroz razgovor sa klijentom pokušajte da saznate šta mu je potrebno i šta očekuje od sajta, koje sadržaje želi da prikaže. Objasnite mu šta tačno dobija za svoj novac, koliko traje svaki korak u izradi sajta i sve drugo što može biti značajno.

Postavite granice

U startu dogovorite šta je tačno vaš posao. Ako vam klijent poveri da dizajnirate i napravite sajt predočite mu da na webu postoje određena pravila, da postoje različite rezolucije i vrste ekrana, da ono što se primenjuje u štampanim medijima nije uvek primenljivo i na webu (web sajt nije isto što i flajer ili vizit karta). Objasnite mu da je vaš posao da sajt bude pre svega funkcionalan, organizovan i ne najmanje bitno – vizuelno dopadljiv. Problem može da nastane onog trenutka kada klijent počne da se meša u estetitiku sajta, da od vas zahteva da nakon postavljanja gotovog sajta pravite izmene koje će vidno narušiti dizajn koji ste predložili i kada zahtevi klijenta prevazulaze granice dobrog ukusa. Objašnjavanje klijentu zašto nije dobro da se kombinuju drečavo zelena sa ljubičastom i crvenom može da bude veoma iscrpljujuće.

Postavite rokove

Vrlo važan faktor u izradi sajta je postavljanje rokova. Imajte na umu da su klijenti vrlo nestrpljivi i da će u najvećem broju slučajeva od vas očekivati rezultate veoma brzo, za svega par dana. Na vama je da procenite koliko vam je potrebno za određeni deo posla i to predočite klijentu. Ukoliko niste sigurni da možete ispoštovati rok iz bilo kog razloga korektnije je u startu to napomenuti i ako je moguće dogovoriti ono što odgovara i vama i njemu. Ako procenite da je rok koji klijent zahteva nemoguće ispuniti s vaše strane, recite mu to i predložite ono što je prihvatljivo za obe strane.

Ne prihvatajte više poslova odjednom

Ako ste u trenutku kada pregovarate sa klijentom već započeli neki posao imajte u vidu rokove koje morate ispoštovati za to što trenutno radite i shodno tome predložite rokove. Ukoliko je klijentu to prihvatljivo, prihvatite se posla, ukoliko insistira na rokovima koje ne možete ispoštovati, bolje je ne prihvatiti posao nego dovesti sebe u situaciju da se preopteretite i ne ispoštujete ono što ste obećali.

Ne precenjujte se

Ako procenite da iz bilo kog razloga ne možete da ispunite neke zahteve koje vam klijent postavlja, predočite mu to i objasnite zašto niste u mogućnosti da to učinite. Ponudite mu alternativu i predložite ono što ste sigurni da možete da ispunite. Ako klijent nije spreman da prihvati ono što ste ponudili, bolje je ne prihvatiti takav posao nego pristati na ono za šta niste sigurni da možete da isporučite.

„Kese nisu sestre“

„Ako smo mi sestre, kese nam nisu sestre“. Ovu poslovicu sam tek nedavno čula i urezala mi se u sećanje. Ne zaboravite da je prijateljstvo jedno a posao drugo. Ponekad je bolje odbiti posao koji treba da radite sa nekim ko vam je blizak nego da izgubite prijatelja zbog tog istog posla.

Ne ignorišite svoje instinkte

Ukoliko prilikom pregovora za posao osetite da vam uslovi ili atmosfera ne prijaju ili da je klijent veoma težak za saradnju, da vas pored svih napora da mu objasnite šta je to što ćete za njega uraditi ne razume i da ne možete da ostvarite dogovor koji je prihvatljiv za obe strane, ne ignorišite to. Problemi neće vremenom nestati sami od sebe, mogu samo da se prodube.

Ostvarite dobru komunikaciju sa klijentom

Ne zaboravite da vaši klijenti nisu web dizajneri i da ne razumeju uvek ono što im pričate, naročito ako koristite izraze koji su vezani samo za vaš posao. Dok se dogovarate sa klijentom koji ima malo ili nimalo iskustva sa upotrebom interneta, pokušajte da mu na što jednostavniji način objasnite šta je to što nudite. Budite spremni na to da će takvi klijenti često reagovati i tražiti korekcije tek kada vide funkcionalan sajt bez obzira što ste prethodno prošli kroz faze u kojima su se složili sa onim što ste uradili.

Razgovarajte o novcu

Ne ustručavajte se da pričate o novcu jer vi radite za honorar a klijent želi tačnu i preciznu informaciju o tome šta, kada, kako i koliko plaća. Svako za svoj novac želi da dobije najbolje i želi da zna šta plaća. Odmah u startu se sa klijentom dogovorite za cenu, definišite šta ulazi u datu cenu a šta spada pod dodatne usluge. Razjasnite na koji način se vrši plaćanje, da li je u cenu uračunat PDV, da li postoji mogućnost plaćanja preko firme i slično. Vaš cilj je da posao uradite korektno i kvalitetno, da ispošujete sve dogovore i rokove i da za to budete plaćeni a klijent očekuje da za svoj novac dobije sve što je dogovoreno, čak i malo više.

Sa nekim ljudima jednostavno ne treba sarađivati

Ne plašite se da odbijete posao ako niste sigurni da možete da ga realizujete ili ako smatrate da ne možete da ostvarite dogovor sa klijentom. Ljudi su različiti i zato budite spremni da odbijete onoga sa kim ne možete da ostvarite komunikaciju i napravite dogovor. Iako to ne možete predvideti, neki klijenti mogu biti vrlo teški za saradnju i mogu praviti probleme kakve niste očekivali.

Sviđa ti se članak? Podeli ga sa prijateljima.
By | 2010-05-17T05:18:47+00:00 maj 17th, 2010|Biti aktivan roditelj, Iz ugla Web dizajnera|25 Comments

About the Author:

Zaljubljenik u fotografiju, frilenserka u duši, veb dizajnerka, blogerka, urednica i idejni tvorac Foto IN zajednice, majka, supruga. Zabavljam se i razvijam radeći u stvaranju stock fotografije i videa već deset godina. Vodim foto studio za foto i video produkciju Fotostorm u Novom Sadu.

25 Comments

 1. novii 17. маја 2010. at 06:17

  Kada sam pročitao post, probao sam da izdvojim nešto što je bitnije od ostalih stavki. Međutim svaki savet je na mestu, i sve to treba ispoštovati i uskladiti. Ja se uvek trudim da ispoštujem sve od gore navedenog, ali sam se par puta našao u situaciji da sam uzeo nekoliko poslova odjednom. Ali kao što si rekla na greškama se uči.

 2. Djordje 17. маја 2010. at 08:34

  Da, potpisujem sve gore navedeno. Ipak teško je sprovesti sve to i u praksi. Reći ne klijentu je važna stvar, ali ako treba platiti račune ovaj mesec i ako vam je to jedini posao trenutno onda je teško odbiti ga.

  Sa druge strane često se desi da baš kada odbijem potencijalni loš posao naleti odmah drugi mnogo bolji, ali to se ne dešava uvek nažalost.

  Kada nemate stalne klijente ili stalne izvore prihoda, česta je situacija da poslovi dolaze neravnomerno tj da recimo mesec-dva nema nikakvog posla pa onda u jednom mesecu imate 3-4 projekta. I tada je teško odbiti nove poslove iako su rokovi obično suludi.

  U svakom slučaju ova tema je po meni neiscrpna i rado volim da čitam i diskutujem o tom odnosu dizajner-klijent. Mislim da je to često igra mačke i miša i da je potrebna prava veština u pregovaranju da bi se postigao uspeh. Freelance web dizajner mora da bude i dobar account i to je možda najteža stvar u freelancingu, bar u mom slučaju.

  Primetio sam i razliku između naših klijentata i stranih, mada i tu često postoje predrasude i može se desiti da strani klijent bude i gori od nekog domaćeg.

  Super članak, nadam se da će ih biti još na ovu temu, pozdrav.

 3. Maja Vasic 17. маја 2010. at 09:15

  @Djordje
  Slažem se da treba platiti račune i još mnogo toga. Ali ponekad jednostavno ne treba raditi posao silom. Kao što si naveo, nije ni prvi ni poslednji. Ako je baš frka, onda ćutimo i radimo.
  Biće još postova na ovu temu, ima mnogo materijala.

 4. Maja Vasic 17. маја 2010. at 09:17

  @novii
  Ako se desi više projekata odjednom, to je super! Ja sam uspevala da realizujem na obostrano zadovoljstvo (moje i klijentovo). Onda uključim turbo, radim 16 sati dnevno a posle sve polagano.

 5. Vukašin 17. маја 2010. at 09:51

  Super post. Jedino sto bih dodao iz mog iskustva je avans, sem ukoliko kao dizajner prihvatas izradu predloga, ja licno za to nemam vremena a mislim da bi portfolio trebao biti dovoljan klijentu da donese informisanu odluku o angazovanju.

 6. Nikolina 17. маја 2010. at 11:53

  Najveca istina je da se ponekad mnogo vise isplati odbiti posao nego sebe zakucati u projekat koji ce ti uzeti vreme, energiju i nabiti stres da samo cekas da vidis kraj istog… a radis posao koji na kraju krajeva volis, i u kome (bi trebalo) da uzivas…

 7. Aleksandar Trklja 18. маја 2010. at 04:05

  Svaki savet je na mestu. Pravila treba postaviti i čvrsto ih se držati.

 8. Miloš Petrović 18. маја 2010. at 05:37

  Majo odličan tekst! Najviše cenim ovakvo pisanije koje nastaje kao rezultat dugogodišnjeg iskustva.

  Instikt je jako bitna stvar, kao što si rekla, ali se on javlja tek posle više projekata.

  Slažem se i sa Nikolinom : „ponekad se mnogo vise isplati odbiti posao nego sebe zakucati u projekat koji ce ti uzeti vreme, energiju i nabiti stres da samo cekas da vidis kraj istog“

  Svaki klijent je prica za sebe. Postoje neka nepisana pravila da uvek u godisnjem ciklusu moras imati jednog klijenta sa kime ces imati puno problema. Ono, jednostavno ne ide.

  Avans, kao sto je Vukasin rekao, je uvek dobro traziti. Imao sam losa iskustva da klijent ili kasni kasnije sa isplatom ili koristi taktiku „da je nezadovoljan“, iako je sve po dogovoru uradjeno i da kasnije nece da plati.

 9. Charolija 18. маја 2010. at 08:09

  Odlični saveti i još bih dodala da sa malim izmenama ovo može da se primeni u bilo kom poslu.

 10. Miomir 19. маја 2010. at 11:32

  Očigledno je dugogodišnje iskustvo sa klijentima različitih profila. Svakako odličan tekst. Svidja mi se to što je Maja uvek spremna da nesebično podeli svoje znanje.

 11. Poslednji Skaut 19. маја 2010. at 11:44

  Bravo za izdvojeno vreme, i za savete, koje mnogim pocetnicima mogu dosta pomoci u poslu. A i starim kukama, koje nemaju definisan stav o ovome.

 12. Andrija Marković 21. маја 2010. at 08:08

  I na kraju, ako i pored svih ovih saveta ipak posao krene naopako, a to se uvek pre ili kasnije desi, ne treba prihvatati stvari lično.

  Iz mog iskustva, najvažnije je:
  1. instinkt tj. osećaj – ima onaj film sa R. de Nirom (dal se beše zove Ronin ili grešim) i jos jednim poznatim francuskim glumcem, loši momci im nameste neku zasedu i DeNiro oseti da nešto nije u redu. Pita ga posle taj francuz, kako si znao da je zaseda, a on mu odgovori nešto kao nisam znao, ali nešto nije bilo u redu – ako ima sumnje, nema sumnje 🙂 Isto sa klijentima.

  2. ugovor – ama ništa ne raditi bez ugovora. Ako klijent iz nekog razloga neće, odbija da potpiše i pečatira ugovor, hvala doviđenja.

  3. avans obavezno, pola unapred pola na kraju. Ovde su mogući izuzeci, a odlučuje osećaj, ponekad je očigledno da je klijent ok, i da će sve biti u redu. I tako i bude.

  4. rokovi i penali za prekoračenje roka i sa jedne i sa druge strane. Ako klijent ne plati na vreme, plaća penale za svaki dan, isto i obrnuto. Ovo je sve definisano ugovorom i jasno, ali suptilno napomenuto klijentu, čisto da se zna.

  Na ovaj način se već u startu izbegnu mnogi problemi, a ako ipak prođe neki, a što reče neko gore u godinu dana mora da se desi neki problematičan klijent, jednostavno ne shvatati to lično.

  Pozdrav

 13. Zivorad Antonijevic 16. августа 2010. at 16:59

  Sjajan tekst, vecinu stvari svako od nas je iskusio na svojoj kozi, a ako nije ili je imao ludu srecu ili je tek usao u posao.

  Mene najvise od svega nervira kada posao trpi zbog klijenta, kasni sa meterijalima isl i onda posle svog tog kasnjenja, dodje sa zeljom da se sajt zavrsi odmah, jer se „oteglo vec previse“, pa i takve stvari treba obavezno predvideti uz obavezan avans. Ponekad treba uzeti i sav honorar unapred !

  Slazem se i sa tim da se ponekad posao mora prihvatiti iako nije izvesno kako ce se zavrsiti, bilo zbog novca, bilo zato sto ste na pocetku karijere pa vam je referenca bitnija i on para i od vremena.

  I na kraju moram da ispricam anegdotu, ja to nikad ne mogu zaboraviti, radio sam jedan od prvih svojih sajtova, i zove me klijent, ima ozbiljan problem: „je li sta se dogodilo, mis mi se pokvario ne mogu nigde da kliknem“ 😀

 14. Milica 28. августа 2010. at 16:06

  Majo,
  danas sam slucajno nabasala na tvoj sajt i odmah mi se jako dopao. Najpre zbog strukture, jednostavnosti (znam kako je to tesko izvesti) i kombinacije samo nekoliko boja.
  Ovaj text je takodje odlican,a saveti se mogu primeniti ne samo za posao web dizajnera, nego i za svaki drugi.
  Sve najbolje, Milica

 15. Slobodan Krstic 12. септембра 2010. at 10:46

  Svaka cast Majo!

 16. Vladimir / PopSoft 24. октобра 2010. at 06:42

  Drago mi je da sam naišao na ovaj Blog i sigurno ću mu biti veran čitalac!

 17. Nikola 16. децембра 2010. at 11:27

  Apsolutno se slazem sa svim gore navedenim. Klijenti koji su slabo upuceni u internet znaju da budu poprilicno teski jer ne shvataju uopste kako to sve funkcionise, opet oni koji se nesto razumeju imaju svoje neke fiks ideje. U jednu ruku najbolje je reci sta ulazi a sta ne ulazi u cenu, ali opet sa dozom opreznosti, jer ako im kazete da nije vase da im pisete sadrzaj i trazite slike po netu postoji mogucnost da odbijete musteriju. Uglavnom treba biti dobar psiholog i znati objasniti ljudima na pravi nacin.

 18. CyberCat 16. децембра 2010. at 16:50

  Hvala svima na komentarima, verujem da ste imali (ili ćete imati) slična iskustva. U sakom slučaju, svaki novi posao je i novi izazov.

 19. Kako 14. фебруара 2011. at 18:06

  Jako lepo napisano zaista…ima raznih klijenata, i sa nekim zna biti jako jako naporno raditi…ali šta da se radi, takav je posao 🙂

 20. Maric Dragan 17. фебруара 2011. at 14:09

  Sve pohvale na sjajaj tekst

  svima zelim sto manje problematicne klijente 😉

 21. Josa 23. фебруара 2011. at 04:14

  Majo,

  Sve pohvale, textovi mi se jako svidjaju! 🙂

 22. CyberCat 23. фебруара 2011. at 16:34

  Hvala svima :))

 23. Branislav Čerubdžić 31. јула 2011. at 13:36

  Majo, tekst je perfektan.
  Posebno bi naglasio, da je podpisivanje dokumenta gde je navedeno šta je to što ulazi u cenu, a šta se naplaćuje dodatno, od ključne važnosti za dalju saradnju sa nekim od klijenata.

 24. Andrija 19. децембра 2011. at 18:07

  Mene najvise od svega nervira kada posao trpi zbog klijenta, kasne sa meterijalima ne znaju ni slike da uslikaju, a onda dodjeu sa zeljom da se sajt zavrsim odmah.

 25. Игор-Панчево 30. октобра 2014. at 11:03

  “ oboji link u zeleno i postavi travu pored linka ” i slično. Ха ха ха , још само стадо оваца како пасе фали ! Типично за предузетничку категорију “ бизмисмен “ која је врло честа у Србији .
  БРАВО Мајо ! Текст је чиста десетка.

Comments are closed.