Minecraft dečija soba

//Minecraft dečija soba

Minecraft dečija soba

Ako ste roditelj deteta koje voli kompjuterske igre, verovatno vam je poznata popularna igra Minecraft. Ako niste do sada čuli za ovu igru, samo ću vam reći da je slobodno možemo zvati „digitalni LEGO“ jer se od Minecraft kockica i različitih materijala može napraviti gotovo sve što zamislite. Kreativna je, zabavna i edukativna.

Ovo je jedna od onih zaraznih igara koja se u našoj kući igra skoro od puštanja pune verzije krajem 2011. godine. I dan danas je aktuelna, na svim uređajima – mobilnom telefonu, tabletu, PS3 i PC-ju. Igranje kompjuterskih igara je našoj deci vremenski ograničeno, iako su im svi uređaji dostupni.

Moj stariji sin (9,5 godina) od malih nogu  slaže slagalice, LEGO kockice i pokazuje interesovanje za sve što se sklapa iz delova tako da je Minecraft odlična igra za njega. Pravi neverovatne stvari i građevine, i kroz ovu igru je naučio mnogo o materijalima, kopanju ruda, načinima na koji se prave različiti predmeti i još mnogo drugih korisnih stvari. Osim toga, često gleda video sadržaje o ovoj igri na YouTube-u, prati kada izlaze nove verzije, novi modovi i druge novine. Zahvaljujući tome, naučio je engleski jezik više nego što sam mogla i da zamislim da će u ovom uzrastu znati.

Igra je toliko popularna u našoj kući da je spojila njegovu kreativnost, ljubav prema matematici i kompjuterske veštine a rezulat toga je bio meni fascinantan – počeo je da programira i pravi modove za Minecraft, smišlja scenario i likove. I napravio je svoj prvi mod!

minecraft-mod

Došlo je vreme da naš Minecraft fan dobije svoju sobu a glavni motiv je bio naravno – Minecraft. Nije želeo poster, niti foto tapet već ni manje ni više nego sliku na zidu. Baš onakvu kakvu možete videti kada startujete igru, sa svim glavnim akterima – Stivom, prasetom, kravom, Kriperom, zombijima, kosturom, omiljenom nam ovčicom i ostalim drugarima.

Tražila sam i pronašla Jelenu Gavrilović, mladu umetnicu, akademsku slikarku iz Šapca, čiji su me radovi ali i biografija, oduševili na prvi pogled i ostavili bez daha. Pozvala sam je istog trena i u roku od par minuta smo napravile dogovor.

Kada su sve pripreme završene, došao je taj petak, pojavila se Jelena noseći svoje boje, četke, merdevine, najlone i jednu malu olovčicu i počela je magija. Sedela sam gledajući fascinirano kao malo dete i pratila rađanje likova na zidu, iscrtavanje kontura bez upotrebe projektora, dodavanje boja, valera – ma prava magija, umetnost, kreativnost. Odavno nisam srela osobu koja toliko voli ono što radi, kreativnu i posvećenu.

I dalje pokušavam da razumem današnju decu kojoj je tehnologija bliska i dostupna od rođenja. Mi roditelji smo negde između neznanja i nepoznatog, istražujemo i otkrivamo zajedno sa decom, borimo se protiv upotrebe kompjutera i igara a ipak smo svesni koliko su deo naših života, tu na dohvat ruke. Naučimo ih da je sve ono što im je dostupno i alat za stvaranje nečeg novog, boljeg, drugačijeg, a ne samo sredstvo za zabavu. Dajmo deci smernice i alate a ne samo igračke koje će ih držati okupirane. Mi smo oživeli Stiva i ostale drugare iz Minecraft-a na drugačiji način i ko zna, možda kraj nas raste neki novi umetnik, programer, muzičar, naučimo ih i pokažimo put na kome mogu sami da stvaraju neke nove uspešne priče.

Sviđa ti se članak? Podeli ga sa prijateljima.
By | 2017-12-03T13:28:22+00:00 jun 21st, 2015|Nešto lično|Komentari su isključeni na Minecraft dečija soba

About the Author:

Zaljubljenik u fotografiju, frilenserka u duši, veb dizajnerka, blogerka, urednica i idejni tvorac Foto IN zajednice, majka, supruga. Zabavljam se i razvijam radeći u stvaranju stock fotografije i videa već deset godina. Vodim foto studio za foto i video produkciju Fotostorm u Novom Sadu.